Glisează meniul stânga/dreapta
28 September 2020 — Evenimente
Muzeul Național al Literaturii Române lansează on-line, sub formă de video-expoziție, a doua ediție a Salonului de Restaurare Literară.
Ediția din acest an cuprinde piese pe suport papetar, restaurate de experții în domeniu ai muzeului, precum și piese pe suport textil, metal și lemn, îngrijite de restauratori externi, acreditați de Ministerul Culturii.
Veți putea admira cărți vechi, corespondență, manuscrise și obiecte care au aparținut scriitorilor, printre care amintim: vioara lui George Bacovia și biroul lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, ceainicul lui Octavian Goga, clasorul și călimara lui George Coșbuc, tabachera lui Al. Macedonski ș.a.
Obiectele de patrimoniu restaurate cu migală și profesionalism bucură privirea și aduc aproape timpuri și oameni pentru care valorile însemnau identitate spirituală și socială. Pentru cei de azi ele sunt adesea mostre de bun gust care îndeamnă la cunoaștere și explorare.
Continuitatea procesului de restaurare ține de mesajul pe care îl transmit piesele de patrimoniu, ca elemente identitare și ca un liant între trecut și viitor. Restauratorul este un artist, dar și un mijlocitor al întâlnirii dintre vremurile de demult și privitorul de azi, care, printr-un efect de bumerang, devine coabitant al universului prim. Comuniunea restauratorului cu obiectul sau manuscrisul se transferă, astfel, privitorului.
Echipa de proiect:
Ioan Cristescu, coordonator video-expoziție
Petru Șoșa, grafică și montaj video
Eugenia Oprescu, Șef Secție Patrimoniu
Adriana Ispas, Șef Birou Arhivă
Raluca Casapu, restaurator expert
Consuela Cioboteanu, restaurator expert
Petronela Fotea, restaurator expert
Leonard Fulău, restaurator expert
Vasile Ioniță, restaurator expert
Mirela Leahu, conservator expert
Carmen Marian, restaurator expert
Ioan Muntean, restaurator expert
Mariana Năstase, conservator expert
Oana Păcurariu, restaurator expert
Gabriela Rotaru, restaurator expert