11 November 2020 — Evenimente

Sărbătoarea Europeană a Muzeelor la MNLR

Sâmbătă, 14 noiembrie 2020, în intervalul orar 16.00 –  20.00, Muzeul Național al Literaturii Române marchează Sărbătoarea Europeană a Muzeelor printr-o serie de evenimente organizate în cadrul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, precum și prin înregistrări de la Casele Memoriale ale MNLR, menite să ofere participanților la eveniment, precum și vizitatorilor virtuali o experiență deosebită și captivantă. Tot cu această ocazie, sâmbătă vom difuza on-line și expoziția Mihail Sadoveanu, 1880 – 2020. Concepută sub forma unui montaj, expoziția prezintă 47 de ilustrații la opera sadoveniană, realizate de Eugen Ispir, precum și cărți și obiecte personale ale scriitorului Mihail Sadoveanu.

Expoziția de bază (Strada Nicolae Crețulescu 8)

Începând cu ora 16.00 și până la 20.00, vă invităm la Duet – performance! Scriitorii și actorii invitați de MNLR intră într-un dialog semnificativ cu operele autorilor români ale căror manuscrise, cărți, obiecte personale sunt expuse în cadrul expoziției de bază a MNLR. La fiecare dintre cele patru nivele (parter – poezie, etajul I – proză, mansardă – dramaturgie, demisol – Bucureștiul literar și artistic), un scriitor și un actor sau doi actori vor citi și vor interpreta în dialog fragmente literare aparținând poeților, romancierilor și dramaturgilor români, iar vizitatorii vor fi invitați să ghicească numele autorilor și titlul operei.

Nora Iuga în dialog cu Lari Giorgescu – poezie

Doina Ruști în dialog cu Adriana Titieni – proză

Alina Petrică în dialog cu Cezar Grumăzescu – dramaturgie

Ionuț Chivu în dialog cu Olga Delia Mateescu – Bucureștiul literar și artistic. Boema bucureșteană

Vizitarea expoziției de bază în compania unui ghid sau folosind aplicația MNLR pentru a asculta poveștile surprinse în audioghidurile MNLR este gratuită. Descărcați aplicația MNLR din Google Play pentru a avea acces la audioghidul pentru copii, audioghidul pentru adolescenți (interpretează actorii Mihai Bisericanu și Annemary Ziegler), audioghidul MNLR (voce: Attila Vizauer) și audioghidul în limba engleză.

Poveștile mai puțin cunoscute ale vieților și operelor scriitorilor sunt însoțite de fragmente din opera acestora sau chiar de înregistrări ale vocilor autorilor. Proiect realizat în parteneriat cu Radio România Cultural și TVR. Pentru accesarea poveștilor audioghidului, este obligatorie utilizarea propriului telefon (Android sau iOS) și a propriilor căști pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Programarea pentru tururile ghidate la expoziția de bază sau pentru utilizarea audioghidului se poate face la programe@mnlr.ro sau la numărul 0748 057 192 până în 14 noiembrie, ora 15.00.

Memorial Houses

În intervalul orar 9.00 –  17.00 Casele Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Strada Mărțișor 26), „George și Agatha Bacovia” (Strada George Bacovia 63), „Ion Minulescu și Claudia Millian” (Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 12, interfon 12), „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” (Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 11, interfon 11), „Anton Pann” (Strada Anton Pann 20) sunt deschise pentru public, în condițiile igienico-sanitare deja stabilite și reglementate prin regulamentul afișat la fiecare dintre case, conform căruia nu vor intra mai mult de patru persoane în același timp. Accesul va fi gratuit și se realizează în baza unei programări la numărul de telefon 0731 003 022 sau pe adresa de e-mail case.memoriale@mnlr.ro.

De la ora 16.00 până la ora 20.00, colegii noștri muzeografi de la Casele Memoriale vă așteptă cu drag și în on-line, pe pagina noastră de Facebook, acolo unde vor fi difuzate, în premieră, tururi ghidate care vor dezvălui parte din frumusețile și ineditul acestor spații de poveste.

În contextul stării de alertă, detalii despre modalitatea organizării evenimentelor de Noaptea Muzeelor vor fi disponibile pe site-ul MNLR. Toate evenimentele cu public vor fi organizate în funcție de evoluția situației în București, cu respectarea normelor și recomandărilor oficiale aflate în vigoare la data evenimentului.