18 septembrie 2017 — Evenimente

Eugen Cristea la MNLR

Joi, 28 septembrie 2017, de la ora 19.00, sunteți invitați la o întâlnire cu Eugen Cristea, vechi soldat al scenei, de data aceasta în ipostaza de cantautor. Actor fiind, a atras spectatorii identificându-se cu personajele sale rapid, perfect, cu naturaleţea şi căldura pe care le poartă cu sine ca pe un stindard. De tânăr a deschis ochii la lumina reflectoarelor. S-a maturizat pe scena teatrului. Mereu în tranşee, aşteptând atacul – spectacolul de fiecare seară. Răspândeşte mereu vitalitate, are mereu cu degetul aşezat pe rana unei întrebări ce frământă societatea de astăzi.

Şi-a dezvoltat talentul de a cânta la chitară. A tradus şi a scris cărţi. A jucat în piese de teatru independent, a compus, a regizat, a făcut parte din jurii încercând să ajute tinerele talente să se exprime, şi-a spus opinia de câte ori a fost chemat, a descreţit frunţi, a luminat chipuri. Teatrul este locul de pornire şi de întoarcere. Teatrul este acela care reuşeşte să trezească oamenii din coşmar. De aceea aceştia continuă să vină la spectacole.

S-a născut la 18 aprilie 1952, în București, și-a absolvit IATC-ul în anul 1976, primind repartiție la Teatrul Național din Timișoara. Încă de la sfârșitul studenției jucase deja la Teatrul Ion Creangă și fusese în celebrul Cenaclu Flacăra, susținând momente muzicale cu chitara și vocea. Din anul 1980 și până azi, a jucat pe scena Teatrului Național din București în peste 40 de piese, cu o poftă și o dragoste pentru scenă la fel de proaspătă, de energică și de vie, nediminuată în toți acești ani. Acum a ieșit la pensie de la Teatrul Național, dar e neobosit în teatrul independent.

A debutat în cinematografie cu personajul Vasile, din filmul „Mult mai de preț e iubirea” (1982) în regia lui Dan Marcoci, cu Rodica Negrea și regretatul ei soț Dinu Manolache – o prezență restrânsă dar plină de umor. În 1987, Aurel Miheleș l-a distribuit în „Enigmele se explică în zori” (cu Florin Călinescu și Magda Catone), iar în 1989 a jucat în „Moartea unui artist” de Horia Popescu, după cunoscuta piesă a lui Horia Lovinescu (cu Victor Rebengiuc și Coca Andronescu)

A jucat în filmele lui Nae Caranfil „E pericoloso sporgersi” (1993) și „Asfalt tango” (1996) și în alte peste 20 de filme. Pe lângă rolurile interpretate în filme și teatru are și activitate regizorală, fiind regizor secund al pieselor de teatru: Moștenirea, Parcul, Travestiuri, Autograf, Numele trandafirului, Anton Pann; și regizor al pieselor Ionescu sau o ipoteză absurdă, de Iosif Naghiu și Cupa, de Paul Everac.

Are o lungă activitate în radio și în televiziune. Prezentator și corealizator al emisiunilor: „Feriți-vă de măgăruș!” (între anii 1990-1997), „Ghici cine vine la mine?” (1998-1999), „Ceaiul de la ora 5”, „Kiki, Riki, Miki”, „Arca Marinei”.

O altă latură a polivalenței talentului său este muzica. Are compoziții proprii pentru copii, o casetă de autor „Soldat căzut din iubire”, concerte cu propria trupă de folk-rock-blues „Atelier”, prin anii 2000, și concerte cu trupa „Hartvest of Soul”, prin anul 2001. Are și o carte publicată Vânzătorul de zâmbete, în 2003. La 7 februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.

Galerie Foto