Glisează meniul stânga/dreapta
24 aprilie 2020 — Aniversări și evocări
„am visat că am murit – îmi spuse/ și se urcă, mică și plânsă, la mine în pat/ și primejdia se oglindea în ochii negri/ și o liniștea spunându-i: a fost un vis urât, adormi./ și adormi/ si n-am mai îndrăznit s-o deștept niciodată.” – fragment din poemul „Liniștită” de Eugen Jebeleanu
În data de 24 aprilie 1911 se năștea, la Câmpina, Eugen Jebeleanu. A debutat cu versuri, încă din adolescență, în revista „Viața literară”, reușind să publice prima carte, „Schituri cu soare”, abia în 1921. A studiat Dreptul, la Universitatea din București și s-a făcut rapid cunoscut nu atât ca poet, ci ca ziarist de stânga, anti-fascist, devenind un apropiat al cercurilor comuniste. Interesant este că, pe parcurs ce Nicolae Ceaușescu devine tot mai autoritar, restrângând libertatea de exprimare a scriitorilor, Jebeleanu se arată, curajos, tot mai critic la adresa regimului, fiind în cele din urmă îndepărtat din toate funcțiile deținute.
Eugen Jebeleanu a câștigat, printre multe alte premii, prestigiosul Premiu austriac „Herder”, iar în 1971 devine membru al Academiei Române (care l-a și propus pentru premiul Nobel pentru literatură, fără succes, însă).
În epocă, cea mai cunoscută carte a sa a fost „Surâsul Hiroshimei” (1958), care îi aduce și recunoașterea internațională, fiind tradusă în nu mai puțin de 28 de limbi. Poeziile sale s-au bucurat de un solid succes în Statele Unite ale Americii și America Latină, fiind prezente în numeroase antologii și volume de autor.
Cu o alură de lord englez, înalt, subțire, cu o mustăcioară sură, mereu îmbrăcat elegant, pufăind câte un trabuc, inspira respect tuturor, fiind la fel de apreciat ca personajul cărții sale „Hanibal”, pe care Editura MLR a publicat-o, în 2011, într-o ediție ilustrată de Tudor Jebeleanu, fiul său, grafician și fotograf, unul dintre cei mai mari ilustratori de carte români.
Text scris de Radu Băieșu, regizor de teatru, redactor al Editurii MLR, muzeograf
Foto 1: Eugen Jebeleanu alături de Gheorghe Dinu, arhiva MNLR
Foto 2: Eugen Jebeleanu (în centru-stânga) în fața Casei Scriitorilor, arhiva MNLR
Foto 3: Eugen Jebeleanu alături de Camil Petrescu, arhiva MNLR
Foto 4: Eugen Jebeleanu văzut de George Bacovia, arhiva MNLR