Glisează meniul stânga/dreapta
25 aprilie 2019 — Aniversări și evocări
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la un eveniment dedicat memoriei celui care a fost George Stanca, miercuri, 8 mai 2019, de la ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Invitați să rememoreze amintiri cu jurnalistul și scriitorul George Stanca sunt Ioana Crăciunescu, George Mihăiță, Corneliu Olar, Nicolae Dan Fruntelată, Andrei Păunescu, Paul Surugiu (Fuego), Tic Petroșel, Mircea Bodolan, Ștefan Dulu și Daniel Ionașcu. Alături de familie și prieteni vor fi lansate și două cărți apărute la Editura Semne, purtând semnătura lui George Stanca, „Un corp scufundat într-un lichid” și „Reporter de profesie”.
Născut la 7 mai 1947, la Buftea, George Stanca a fost poet și publicist. Între 1954-1961 a urmat școala elementară în Giulești Sârbi, cartier aflat la marginea Bucureștiului, raionul Gheorghe Gheorghiu-Dej. Primele încercări literare au apărut în revistele „Cravata roșie”, „Luminița”. A urmat cursurile Liceului Doamna Stanca din București, apoi a absolvit Institutul de Construcții București, obținând diploma de inginer. În timpul studenției a fost solistul vocal al formației rock Odeon. Cariera literară și artistică evoluează în paralel cu cea de inginer. În 1971 a debutat ca publicist în revista „Săptămâna” lui Eugen Barbu, fiind titular al unei rubrici de muzică pop-rock-ușoară și devenind „comentator muzical” cum îi plăcea să se numească, nu cronicar. A fost colaborator la „Contemporanul”, „Scînteia Tineretului”, redactor la „Flacăra”, membru fondator alături de Adrian Păunescu și Dorin Tudoran, șef pagină muzicală, secretar muzical al Cenaclului Flacăra și reporter. A condus și realizat pagina de „muzică tânără”, termen statuat de el pentru a evita indicațiile cenzurii care numea pop-ul, rock-ul și folk-ul „muzică ușoară”. În calitate de secretar muzical de cenaclu, a fost cel care i-a descoperit/adus pe Mircea Vintilă, Dan Chebac, Adriana Aush, Radu Gheorghe, Mihai Diaconescu alias Anghel Mora și alții. Tot la Flacăra, în paralel, și-a găsit și o preocupare „serioasă”, de care s-a îndrăgostit pe viață și pe care nu a părăsit-o niciodată: reportajul.
„George Stanca are felul său inconfundabil de a ne aminti mereu că arta este lungă, pe lângă viața care este scurtă (Ars longa, vita brevis). Din viața asta grea, rea, chinuită și ticăloasă, Poetul George Stanca extrage esențe, crochiuri de vorbe și de idei, scene istorice, scene erotice, portrete de femei și de fecioare, peisaje din lume și de lume, cu dezinvoltura cunoscută cu ușurința șuvoiului de vin care curge de la sine, cu amărăciunea unui apus care se apropie iremediabil. Iubirea carnală se combină cu iubirea de țară, dezamăgirea cu speranța, răul cu binele, în imensul creuzet al vieții despre care nu știm de unde vine, de ce vine și încotro se îndreaptă”, afirma președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, despre George Stanca în prefața cărții „Un corp scufundat într-un lichid”.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!