11 septembrie 2017 — Evenimente

Evocare H. Salem

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă invită la o Evocare H. Salem, joi, 14 septembrie 2017, ora 16.00, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Invitați sunt Gabriela Adameșteanu, Lucia Verona, Horia Gârbea, Bogdan Hrib. Actori invitați Tudorel Filimon și Ruxandra Bălașu. Moderatorul întâlnirii este directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu.
Hary Salem (1927-1991) este autor de piese de teatru, povestiri, scenarii pentru radio şi televiziune, schiţe şi romane, printre care se numără „La poarta nr. 3”, 1963; „Pastile contra prostiei”, 1969; „Vărul şarpelui cu clopoţei”, 1978; „Dragoste la a doua vedere”, 1981; „Audienţă în cer”,1983; „Cercul virtuos”, 1986 (republicat necenzurat în 2011 de Editura Tritonic); „Întrerupătorul”, 1991; „Motorul cu aplauze”, 1999 (postum). Tot postum a apărut și volumul de versuri „Misterul persistă”.
„Avea o minte ascuțită și un spirit necruțător. Chiar în primele sale cărti, care păreau «serioase», filonul satiric nu-l putea ascunde îndeajuns. Salem avea și umor, un umor intelectual și subțire. Era cucerit de farmecul dialogului și, desigur, nu întâmplător a scris și teatru, care cred că se potrivea perfect firii sale”, scria Aurel Storin despre Hary Salem.
„Opera lui Hary Salem este un manual de scriere rapidă în felul dicteului automat pe care îl foloseau avangardiştii. Scrisul devine mai important decât gândirea, crezând că o eliberează. Mai mult, îi urmează erorile, de aceea sunt admisibile şi greşelile de tipar. Supărarea pe lume te aşază la masa de scris şi nu mai este important ce scrii pentru că a scrie înseamnă a gândi”, scria și Mircea Ghițulescu.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.

Galerie Foto