Glisează meniul stânga/dreapta
6 octombrie 2023 — Evenimente
„Acest pelerin, care este poetul, atrage atenția asupra experienței vieții, a exilului care ni se impune și pe care nu-l putem evita. El ne pune întrebarea fundamentală, aceea a identității noastre interioare. Ne situează în fața pericolului alienării individului, a smulgerii lui din dreptul inalienabil de a fi liber”, mărturisea Ștefan Râmniceanu.
Vă așteptăm la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu 8, la întâlirea cu poetul și artistul vizual Ștefan Râmniceanu, vineri, 13 octombrie 2023, ora 18.00.
Evenimentul va debuta cu vizionarea unui scurt film – o retrospectivă a importantelor momente și întâlniri ale artistului și poetului – în prezența acestuia, a scriitorului și traducătorului Dinu Flămând și a jurnalistului Cornel Nistorescu.
Alocuțiunile invitaților vor fi urmate de un recital din volumul „Exil” (Charmides, 2022), susținut de autor.
Ștefan Râmniceanu s-a născut la Ploiești, la 15 august 1954. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în anul 1979. Din 1992, trăiește și lucrează la București și Paris, având dublă naționalitate din 1999. Este unul dintre artiștii importanți ai artei contemporane românești, desfășurând o bogată activitate plastică în plan internațional și în România: expoziții personale, de grup, saloane de artă. Colecții private, publice, muzee, galerii în Europa, American de Nord, America de Sud și din Australia au achiziționat, de-a lungul carierei sale, lucrări de pictură, sculptură, obiect și desen. Personalități culturale importante au pus în valoare activitatea sa și contribuția importantă în afirmarea artei românești. Deține mai multe premii internaționale și românești, printre care Premiul Andreescu al Academiei Române, în 2016. Ștefan Râmniceanu este un artist atras de interdisciplinaritatea limbajelor artistice, începând cu pictura, forma, sculptura, literatura, filmul („Muzeon”, lansat în 2016) și, mai nou, poezia, domeniu care corespunde unei nevoi vechi de cunoaștere a destinului intim.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Vă așteptăm cu drag!