18 octombrie 2019 — Expoziții

Expoziție | „Imagini de poezie – Ilustraţie contemporană maghiară”

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, vă invită marţi, 22 octombrie, 18.00, la sediul Calea Griviţei nr. 64-66, în sala Petru Creția (parter), la vernisajul expoziției „Imagini de poezie – Ilustraţie contemporană maghiară”.

În zilele noastre, cultura copiilor joacă un rol proeminent, iar literatura pentru copii și tineret și editarea de cărți pentru copii înflorește în nenumărate țări ale lumii. În această toamnă Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București va implementa o serie de proiecte care se concentrează în special pe literatura pentru copii.

Expoziţia realizată împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române și Ministerul Afacerilor Externe și a Comerțului Exterior din Ungaria cuprinde ilustraţii din perioada legendară şi contemporană a literaturii maghiare pentru copii, oferind o imagine reprezentativă a polivalenţei acestui domeniu, de la simbolismul liric până la desenul grotesc. Vor fi expuse ilustrații de la mai mult de 50 de artiști clasici și contemporani.

Pentru a vă face o idee despre ce vă propune această expoziţie, vă invităm să citiţi prefaţa curatoarei Révész Emese.

„Prin ce diferă ilustraţia de poezie faţă de ilustraţia operelor în proză? Poeziile permit imaginii mai mult spaţiu, mai multă libertate. Nu numai fizic, ci şi ideatic, căci creatorii de imagine se pot conecta mai lesne la modul de exprimare bogat în comparaţii şi metafore al poeziilor. Rima, ritmul şi muzicalitatea versurilor se transpun în compoziţiile de culori şi linii ale imaginilor. În foile destinate celor mai mici cititori ilustraţiile explică cuvânt cu cuvânt comparaţiile imagistice ale poeziilor, în timp ce în volumele adresate privitorilor-cititori mai mari, textelor li se asociază simboluri imagistice independente sau lumi imagistice cu principii proprii.

Expoziţia va fi vernisată de artistul vizual Ana Bănică.

În literatura maghiară modernă începuturile poeziei şi a ilustraţiei de versuri pentru copii datează din a doua jumătate a secolului XX. Prima carte care se înscrie în acest curent o constituie volumul de poezii intitulat Bóbita, semnat de poetul Weöres Sándor, apărut în anul 1955, ilustrat de Hincz Gyula. După generaţia de marcă a ilustratorilor de carte din Ungaria (Kass János, Reich Károly, Hincz Gyula, Réber László, Würtz Ádám), la sfârşitul mileniului trecut a început din nou să înflorească genul de carte ilustrată, ajungând să fie de nivel mondial.

Această expoziţie cuprinde cele mai reuşite ilustraţii de poezie din ultimii cincisprezece ani, acordând o atenţie deosebită ilustraţiilor realizate pentru versurile poeţilor clasici maghiari şi pentru poezia maghiară contemporană. Pluralitatea stilistică a imaginilor reflectă întocmai bogăţia ilustraţiei de carte maghiară pentru copii. În aceasta îşi găsesc locul atât picturile laborioase, cât şi desenul grotesc, experimentările de formă, precum şi complexele lucrări suprarealiste. Cel mai important lucru este însă că aceste volume le deschid copiilor apetitul pentru savurarea limbii literare şi a limbajului vizual concomitent.”

Révész Emese

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 22 octombrie – 19 noiembrie 2019.

Galerie Foto