Glisează meniul stânga/dreapta
23 octombrie 2020 — Evenimente
În 2020 s-au împlinit 156 de la nașterea lui Ion I. C. Brătianu. Cu acest prilej Biblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, a organizat o expoziție în memoria lui Ion I. C. Brătianu al cărei vernisaj a avut loc în data de 22 octombrie.
Ionel Brătianu s-a născut pe 20 august 1864 la moșia Florica, în județul Argeș. A fost al III- lea din cei opt copii ai lui Ion Brătianu, premierul României în timpul Războiului de Independență.
Descendent dintr-o familie cu tradiție liberală, Brătianu a abandonat cariera de inginer, a intrat în Partidul Național Liberal în 1895 și, în același an, a fost ales deputat de Gorj. La Congresul PNL din ianuarie 1909, Ionel Brătianu a fost ales președinte a partidului, funcție politică pe care a păstrat-o până la sfârșitul vieții.
Adulat și contestat deopotrivă, Ion I. C. Brătianu, cunoscut ca și Ionel Brătianu, a fost indiscutabil personajul dominant al scenei politice românești dintre cele două războaie mondiale. A jucat un rol de primă importanță în Marea Unire din 1918 și a contribuit la consolidarea României Mari. A fost de cinci ori președinte a Consiliului de Miniștri, de trei ori ministru de Interne, de două ori ministru al Apărării, de două ori ministru al Lucrărilor Publice și de două ori ministru de Externe.
Pe 27 septembrie 1914, regele Carol I a trecut în neființă iar, de atunci, Ionel Brătianu a devenit figura centrală a vieții politice. Un factor important al dominației sale a fost influența pe care o exercita asupra regelui Ferdinand, mai ales prin Barbu Știrbei și Regina Maria.
Regele Ferdinand I îl considera pe Brătianu zodia bună a României, iar pentru acest lucru și-a atras de la opozanți renumele de rege neîncoronat. Ionel Brătianu a condus Guvernul în vremea Primului Război Mondial și delegația țării la Conferința de Pace de la Paris, de la care s-a retras atunci când a simțit ca România este nedreptățită.
Expoziția va fi deschisă în perioada 22-30 octombrie 2020 și poată fi vizitată în intervalul orar 10-14, cu PROGRAMARE la adresa: directie@biblacad.ro