Glisează meniul stânga/dreapta
20 septembrie 2023 — Festival
Muzeul Național al Literaturii Române, Ambasada Argentinei, Ambasada Chile, Ambasada Cubei, Ambasada Mexicului, Ambasada Peru și Institutul Cervantes din București vă invită la cea de-a IV-a ediție a Festivalul Cultural Latino-American.
Din 26 septembrie până în 29 septembrie muzeul va fi sediul culturii latino-americane prin organizarea de lecturi publice, proiecții de filme, concerte de muzică și expoziții.
În cadrul festivalului, există două zile recunoscute la nivel internațional pe care am dori să le sărbătorim: 27 septembrie – Ziua Internațională a Turismului și 30 septembrie – Ziua Mondială a Traducătorilor. Călătorind pentru a descoperi o altă cultură, poate mult mai diferită de cea proprie, reprezintă un mod de a-l descoperi pe celălalt ca o oglindă care dezvoltă ființa umană. Trebuie să realizăm mai multe traduceri ale cărților scrise într-o altă limbă decât a noastră pentru a avea acces la alte literaturi și pentru a avea o viziune mai largă asupra lumii literare și perspective diverse.
Parteneri: Ambasada Argentinei, Ambasada Chile, Ambasada Cubei, Ambasada Mexicului, Ambasada Peru, Institutul Cervantes.
Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, Ficțiunea OPTm
Sponsor: Lechburg
Por favor, desplácese hacia abajo para la traducción al español.
___________________
Programul festivalului
Marți, 26 septembrie 2023, ora 18.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Alocuțiuni
Dl Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române
Excelența Sa, Doamna Déborah Leticia Ojeda Valedón, Ambasadoarea Cubei în România
Excelența Sa, Domnul Félix Ricardo Americo Antonio Denegri Boza, Ambasadorul Peru în România
Dna Claudia Núñez Ortega, Consilieră, Ambasada Chile în România
Dl Javier Ignacio Santander, consilier, Ambasada Argentinei în România
Dl Alejandro Omar Vázquez Martínez, Ambasada Mexicului în România
Moderator: Dinu Flămând
Marți, 26 septembrie 2023, ora 18.30
Sălile expozițiilor temporare din cadrul MNLR
Inaugurarea expoziției Aires de Chile, organizată de Ambasada Chile în România.
Expoziția prezintă publicului lucrări realizate în diferite tehnici (artizanat, pictură, fotografie), semnate de artiștii chilieni Pierina Montiglio, Gianina Grunert și Luis Campos.
Inaugurarea expoziției de fotografie (Cuba)
Imagini ale orașului Havana și ale promenadei Havana. Autorii sunt: fotograful cubanez Sonia Almaguer și artistul vizual român Miki Purán.
Inaugurarea expoziției Camino del Inca, organizată cu sprijinul Ambasadei Peru în România.
Marți, 26 septembrie 2023, ora 19.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Concert: Vlad Gălățianu
Vlad Gălățianu este actor, colaborator apropiat al Teatrului Nottara, fost component al echipei Mondenii Show și iubitor de jazz și bossa-nova. Abordează muzica braziliană în stilul tradițional al lui João Gilberto.
Marți, 26 septembrie 2023, ora 20.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Pasărea de Foc, spectacol ritual-flowarts firejuggling, susținut de Andreea Măiastra Aron
Andreea Măiastra este artist, lucrează cu culoarea, cu sunetul și focul. Pictează, organizează cercuri de sunet și ateliere de soundhealing și susține ritualuri ale focului sau performace-uri cu dans cu focul. În acest performance, dar și în celelalte medii de expresie, Andreea folosește elemente șamanice, simboluri, arhetipuri, din folclor sau din tradiții ancestrale, elemente de arterapie sau psihoterapie și crede în valoarea terapeutică a creativității, care poate fi un instrument de autocunoaștere atât pentru artist, cât și pentru public. Pasărea Măiastră este varianta românească a Păsării Phoenix, ea vine să trezească Soarele nostru interior și Focul inimii. Ea are darurile tămăduirii sufletului și este o făptură de Duh, Văzduh, de Doină și de Dor.
Portofoliul artistei îl puteți explora pe pagina de Facebook Măiastra Art și pe site-ul Măiastra Art.
Participarea la inaugurarea festivalului se face pe bază de invitație.
Miercuri, 27 septembrie 2023, ora 19.00
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Conferință (Cuba) – Elemente ale formării literaturii cubaneze
Reynaldo González Zamora (1940, Ciego de Avila), scriitor, eseist, poet și editor de cărți și reviste, laureat al Premiului Național pentru Literatură, în dialog cu conferențiarul Vladimir Pérez Casal.
Miercuri, 27 septembrie 2023, ora 20.00
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr.8
Proiecția filmului Tio Yim de Luna Marán, 2018, documentar (Mexic)
Mi-e frică să mă întorc în orașul meu și să-mi găsesc tatăl deja mort. Memorii ale Tio Yim, relatate de fiica lui, Luna. Documentar realizat de Luna Marán, cu sprijinul Gabriel García Márquez Stimulus. În spaniolă și zapoteca, prezintă figura tatălui și modul în care cuvintele, muzica, arta, activismul și ideile capătă nuanțe neașteptate într-o familie.
Joi, 28 septembrie 2023, ora 18.00
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Lectură publică: „Cuatro”, fragment din cartea Fotograful, scrisă de F. Vladimir Pérez Casal (Cuba)
Joi, 28 septembrie 2023, ora 19.00
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Proiecția filmului Nido de Mantis (Cuba)
Anul: 2018
Durata: 118 min.
Regizor: Arturo Sotto Díaz
Scenariul: Arturo Sotto Díaz
Premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Cinema Latino-American (2018)
Sinopsis: Povestea unui triunghi amoros între doi bărbați și o femeie care a durat mai bine de patruzeci de ani. Într-o dimineață din 1994, cei trei sunt descoperiți morți. Presupusul criminal este o fată, fiica acelui triunghi și singura persoană care se afla în casă atunci când a avut loc evenimentul. Tânăra are la dispoziție zece zile pentru a-și dovedi nevinovăția în fața procurorului și a avocatului care instrumentează cazul. Pentru a se apăra, povestește despre odiseea emoțională a părinților săi, o poveste de dragoste furtunoasă care implică orășelul în care a avut loc crima.
Vineri, 29 septembrie 2023, ora 18.00
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Dezbatere: Literatura latino-americană în România (2020-2023)
Invitați: Cornelia Rădulescu, traducătoarea seriei Isabel Allende (Chile) la Editura Humanitas; Horia Barna, traducător; profesor universitar dr. Ilinca Ilian (Timişoara, Zoom) și scriitorul, traducătorul și profesorul de literatură comparată Călin-Andrei Mihăilescu (Canada, Zoom).
Moderator: Mariana Sipoș, scriitoare, istoric literar, jurnalist, traducătoare a romanelor lui Mario Vargas Llosa.
Prezentarea Programului Sur – un proiect dedicat editorilor/traducătorilor pentru a încuraja traducerea și publicarea lucrărilor scriitorilor argentinieni, ale căror teme sunt reprezentative pentru identitatea națională (Argentina)
Vineri, 29 septembrie 2023, ora 19.30
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Film documentar realizat de Mariana Sipoș: Mario Vargas Llosa: autograf pentru mileniul III
Durata: 57′
Filmul include convorbirile purtate în 2005 de Mariana Sipoș cu Mario Vargas Llosa în locuința sa de la Madrid, precum și imagini din arhiva scriitorului și din prima lui vizită în România, în 1995.
Vineri, 29 septembrie 2023, ora 20.30
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Proiecția filmului Las mejores familias (Peru)
Regizor: Javier Fuentes León
Gen: dramă/comedie
Limba originală: spaniolă, cu subtitrare în engleză
Sinopsis: Dezvăluirea, în cadrul unui prânz, a unui mare secret păstrat timp de 30 de ani dă peste cap lumea idealizată a două familii din Lima din clasa superioară – și pe cea a angajaților lor – obligându-i să scoată la lumină toate „rufele” murdare, să renunțe la aparențe și să descopere în cursul acelei întâlniri un nou mod de a defini „familia”.
Trailer: https://youtu.be/5ByZ19YnI00
________________________________
El Festival Cultural Latinoamericano, la cuarta edición
26 de septiembre – 29 de septiembre 2023
El Museo Nacional de la Literatura Rumana, la Embajada de Argentina, la Embajada de Chile, la Embajada de Cuba, la Embajada de México, la Embajada del Perú y el Instituto Cervantes de Bucarest le invitan a la cuarta edición del Festival Cultural Latinoamericano.
Desde el 26 de septiembre hasta el 29 de septiembre el museo será la sede de la cultura latinoamericana a través de las lecturas públicas, las proyecciones de películas, conciertos de música y exposiciones.
Dentro del festival, hay dos días internacionalmente reconocidos que nos gustaría celebrar: el 27 de septiembre – El Dia Internacional del Turismo y el 30 de septiembre – El Dia Mundial de los Traductores. Viajar para conocer otra cultura, tal vez mucho más diferente de la suya, representa una forma de descubrir el otro como un espejo que desarrolla el ser humano. Necesitamos realizar más traducciones de los libros escritos en otra lengua que nuestra para tener acceso a las otras literaturas y para tener una visión más amplia del mundo literario y de las perspectivas diversas.
Socios: Embajada de Argentina, Embajada de Chile, Embajada de Cuba, Embajada de México, Embajada del Perú, Instituto Cervantes.
Socios de medios: Radio Rumania Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile si Nopți, la publicación en línea IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernismo, Ordinea Zilei, Revista de cultura Familia, Ficción OPTm
Patrocinador: Lechburg
___________________
El programa del festival
Martes, 26 de septiembre 2023, 6h de la tarde
El Jardín del museo, Calle Nicolae Crețulescu 8
Alocuciones:
El Dr. Ioan Cristescu, director general del Museo Nacional de la Literatura Rumana
Su Excelencia Sra. Déborah Leticia Ojeda Valedón, Embajadora de Cuba en Rumanía
Su Excelencia, Sr. Félix Ricardo Americo Antonio Denegri Boza, Embajador del Perú en Rumanía
Señora Claudia Núñez Ortega, Consejera de la Embajada de Chile en Rumanía
El señor Javier Ignacio Santander, consejero, Embajada de Argentina en Rumania
El señor Alejandro Omar Vázquez Martínez, responsable de los asuntos culturales, Embajada de México en Rumania.
Moderador: Dinu Flămând
Martes, 26 de septiembre 2023, 6.30h de la tarde
Salas de exposiciones temporales (el sótano)
La inauguración de la exposición Aires de Chile, organizada por la Embajada de Chile
La exposición presenta al público obras realizadas en diferentes técnicas (artesanía, pintura, fotografía), firmadas por los artistas chilenos Pierina Montiglio, Gianina Grunert y Luis Campos.
La inauguración de la exposición de fotografías (Cuba)
Muestras a la ciudad de La Habana y el malecón habanero, las autoras son: la fotógrafa cubana, Sonia Almaguer y de la artista visual rumana Miki Purán.
La inauguración de la exposición Camino del Inca, organizada con el apoyo de la Embajada del Perú en Rumania
Martes, 26 de septiembre 2023, 7.30h de la tarde
El Jardín del museo, Calle Nicolae Crețulescu 8
Concierto: Vlad Gălățianu
Vlad Gălățianu es actor, colaborador del Teatro Nottara, exmiembro del equipo Mondenii Show y un admirador del jazz y la bossa-nova. Se acerca a la música brasileña en el estilo tradicional de João Gilberto.
Martes, 26 de septiembre 2023, 8h de la tarde
El Jardín del museo, Calle Nicolae Crețulescu 8
Pajaro de Fuego, performance ritual y danza con fuego, interpretada por Andreea Măiastra Aron. Andreea Măiastra es artista, trabaja con color, sonido y fuego. Pinta, organiza círculos sonoros y talleres de curación con sonido y organiza rituales del fuego o espectáculos de danza del fuego.
En esta actuación, pero también en otros medios de expresión, Andreea utiliza elementos chamánicos, símbolos, arquetipos, del folclore o de tradiciones ancestrales, elementos de arteterapia o psicoterapia y cree en el valor terapéutico de la creatividad, que puede ser una herramienta de auto- conocimiento tanto para el artista como para el público.
El Pájaro Măiastra es la versión rumana del Ave Fénix, viene a despertar nuestro Sol interior y el Fuego del corazón. Tiene los dones de sanar el alma y es una criatura de Espíritu, Visión, Doina y Anhelo.
Puede explorar el portafolio del artista en la página Facebook de Măiastra Art y en el sitio web de Măiastra Art.
La participación a la inauguración del evento se hace en base de una invitación.
Miércoles, 27 de septiembre 2023, 7h de la tarde
Sede del museo, Calle Nicolae Crețulescu 8
Conferencia (Cuba) – Elementos de la formación de la literatura cubana
Reynaldo González Zamora (1940, Ciego de Avila), escritor, ensayista, poeta y editor de libros y revistas, ganador del Premio Nacional de Poesia, en dialogo con el conferenciante Vladimir Pérez Casal.
Miércoles, 27 de septiembre 2023, 8h de la tarde
Sede del museo, Calle Nicolae Crețulescu 8
Proyección de la película Tio Yim de Luna Marán, 2018, documental (México)
Tengo miedo de volver a mi pueblo y encontrar a mi padre ya muerto. Memorias de Tío Yim contadas por su hija, Luna. Documental realizado por Luna Marán, con apoyo del Estímulo Gabriel García Márquez. Hablado en español y zapoteco, presenta la figura del padre y la manera en la que en una familia cobran matices inesperados las palabras, la música, el arte, el activismo y las ideas.
Jueves, 28 de septiembre 2023, 6h de la tarde
Sede del museo, Calle Nicolae Crețulescu 8
Lectura pública: „Cuatro”, fragment del libro El fotógrafo, escrito por F. Vladimir Pérez Casal (Cuba)
Jueves, 28 de septiembre 2023, 7h de la tarde
Sede del museo, Calle Nicolae Crețulescu 8
Proyeccion de la pelicula Nido de Mantis (Cuba)
Año 2018
Duración: 118 min.
Dirección: Arturo Sotto Díaz
Guion: Arturo Sotto Díaz
Premio Especial del Jurado del Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano (2018)
Sinopsis: La historia de un triángulo amoroso entre dos hombres y una mujer que duró más de cuarenta años. Un mañana de 1994, los tres aparecen muertos. La presunta asesina es una muchacha, hija de ese triángulo y la única persona que estaba en la casa cuando ocurrieron los hechos. La joven tiene diez días para demostrar su inocencia ante el fiscal y la abogada que investigan el caso. Para defenderse cuenta la odisea emocional de sus padres, una tormentosa historia de amor que involucra al pequeño pueblo donde ocurrió el crimen.
Viernes, 29 de septiembre 2023, 6h de la tarde
Sede del museo, Calle Nicolae Crețulescu 8
Debate: Literatura latino-americana en Rumania (2020-2023)
Invitados: Cornelia Rădulescu, la traductora de la serie Isabel Allende (Chile) en la Editorial Humanitas; Horia Barna, traductor; profesor universitario dra. Ilinca Ilian (Timişoara. Zoom) y el escritor, traductor y profesor de literatura comparada Călin-Andrei Mihăilescu (Canada, Zoom).
Moderador: Mariana Sipoș, escritora, historiadora literaria, periodista, traductora de las novelas de Mario Vargas Llosa.
Presentación del Programa Sur – proyecto dedicado a editoriales/traductores para incentivar la traducción y publicación de obras de escritores argentinos, cuya temática sea representativa de la identidad nacional (Argentina)
Viernes, 29 de septiembre 2023, 7.30h de la tarde
Sede del museo, Calle Nicolae Crețulescu 8
Película documental realizada por Mariana Sipoș: Mario Vargas Llosa: autógrafo para el milenio III (57′)
Viernes 29 de septiembre 2023, 8.30 h de la tarde
Proyección de la película Las Mejores Familias (Perú)
Director: Javier Fuentes León
Género: Drama/Comedia
Idioma original: español
Subtítulos: inglés
Sinopsis: La revelación en un almuerzo de un gran secreto guardado por 30 años pone de patas arriba el mundo idealizado de dos familias limeñas de clase alta –y el de sus empleados también– forzándolos a sacar todos los trapos sucios al aire, romper con las apariencias, y descubrir en el transcurso de esa reunión una nueva manera de definir “familia”.
Tráiler: https://youtu.be/5ByZ19YnI00
Urmăriți evenimentul aici: