Glisează meniul stânga/dreapta
16 februarie 2024 — Evenimente
În perioada 22-25 februarie 2024, Bucureștiul găzduiește cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Odesa, un proiect cu tradiție, devenit itinerant din cauza războiului.
De-a lungul celor patru zile, publicul bucureștean are ocazia de a participa la peste 20 de evenimente, cu o arhitectură diversă: de la dezbateri pe teme extrem de actuale și variate până la recitaluri de poezie și lecturi publice, însoțite de proiecții de filme și momente muzicale.
Găzduită la sediul Goethe-Institut București (Calea Dorobanți 32), ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Odesa debutează joi, 22 februarie, de la ora 17.00.
Discursul de deschidere va fi susținut de Radu Vancu, scriitor, eseist, traducător, profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și una dintre cele mai active voci civice din România.
„Europa pe care trebuie să o construim prin cuvintele noastre e una în care ele nu sunt folosite pentru a genera moarte sau ideologii de exterminare – ci o Europă în care cuvintele sunt martori împotriva barbariei. În care cuvintele stau mărturie că oamenii pot fi uciși, dar nu distruși. În care ele funcționează în serviciul umanului, nu al ideologiilor. Pentru că acum știm: acolo unde cuvintele eșuează, istoria eșuează. Și redevine oroare. Trebuie să construim o Europă în care cuvintele să nu trădeze omul. Nu din nou. Altfel, tot ce a însemnat vreodată literatura, tot ce a însemnat vreodată arta a fost pur și simplu o minciună. Singura Europă care nu-i o civilizație moartă e aceasta: o Europă în care cuvintele nu trădează umanul”, a mărturisit Radu Vancu, în așteptarea evenimentului.
Scriitorii ucraineni 𝐈𝐢𝐚 𝐊𝐢𝐯𝐚, 𝐘𝐮𝐫𝐢 𝐕î𝐧𝐧î𝐜𝐢𝐮𝐤 și 𝐕𝐚𝐬î𝐥 𝐌𝐚𝐡𝐧𝐨, 𝐏𝐡𝐢𝐥𝐢𝐩𝐩𝐞 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐬 din Marea Britanie, 𝐎𝐥𝐢𝐯𝐢𝐞𝐫 𝐆𝐮𝐞𝐳 din Franța, 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥 𝐊𝐞𝐡𝐥𝐦𝐚𝐧𝐧 și 𝐍𝐨𝐫𝐦𝐚𝐧 𝐎𝐡𝐥𝐞𝐫 din Germania, 𝐊𝐚𝐫𝐥-𝐌𝐚𝐫𝐤𝐮𝐬 𝐆𝐚𝐮𝐬𝐬 din Austria, 𝐀𝐫𝐢𝐚𝐧𝐞 𝐯𝐨𝐧 𝐆𝐫𝐚𝐟𝐟𝐞𝐧𝐫𝐢𝐞𝐝 și 𝐉𝐨𝐧𝐚𝐬 𝐋ü𝐬𝐜𝐡𝐞𝐫 din Elveția și 𝐈𝐥𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐆𝐚𝐬𝐩𝐚𝐫𝐢 din Italia vor putea fi urmăriți de iubitorii de literatură în lecturi publice și dezbateri, de-a lungul celor cinci zile ale festivalului.
Lor li se alătură nume de primă mărime ale literaturii române de astăzi, precum 𝐍𝐨𝐫𝐚 𝐈𝐮𝐠𝐚, 𝐃𝐚𝐧 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐮, 𝐍𝐢𝐜𝐡𝐢𝐭𝐚 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐥𝐨𝐯 și 𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐕𝐚𝐧𝐜𝐮.
Evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc în limbile engleză, ucraineană și română, cu traducere. Accesul publicului la eveniment este gratuit.
Programul complet al festivalului, pe site-ul oficial: www.litfestodessa.com. bit.ly/3UATwKR
–-
Festivalul este susținut de Fundația Jan Michalski, EUNIC România, Culture of Solidarity Fund | European Cultural Foundation, PRO HELVETIA, Goethe-Institut București.
PARTENERI: Institutul Italian de Cultură București, Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Institutul Francez din România, British Council România, Ambasada Bulgariei în România, Cărturești, Universitatea din București, Muzeul Național al Literaturii Române, One World, Cinema Elevire Popesco.
PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, RFI Urcaina, Agerpres, Observator cultural, Scena9, IQads, LiterNet, Bookhub, Filme și cărți, Suplimentul de cultură, La Punkt, Agenția de carte
Cu sprijinul: Sâmburești, Aqua Carpatica | Comunicare: Headsome Communication