16 septembrie 2024 — Festival

Festivalul Internațional de Poezie București #Ziua 7

Ultima zi de Festival a început cu lansarea unei cărți dedicate celor mici, dar și celor mari, de la 11.00, în Grădina MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8. Este vorba despre romanul fantasy Posh, de Gabriela Toma (Editura Ars Libri, 2024). O carte pentru copii, pe care e musai s-o citească și părinții într-o duminică, ziua cea mai potrivită pentru a crea o casă a poveștilor și o vânătoare de comori și indicii. Au participat invitați de marcă ai Atelierelor Thomasinei, povestași, călători în lumea poveștilor și ilustratori. De asemenea, Călin-Andrei Mihăilescu, Dan Mircea Cipariu, Laura Greaca, Livia Greaca, Albert Toma și descoperitorii lumii lui Posh înainte ca aceasta să fi apărut în târg: Matei Nițulescu, Loreta Popa, Daniela Băbu, Anița Grigoriu, Radu Băieșu, Daniel-Paul Ciobanu. Moderator: Cristina Poterășoiu.

Credit foto: Dan Marinescu

De la ora 17.00, în Mansarda MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8, a avut loc un spectacol-lectură în cadrul Festivalului Scrisorilor, ediția a IV-a. Cu Alexandrina Halic și Ionuț Grama. Univers sonor: Luiza Zan. Design scrisori: Valeria Cristia. Regie și adaptare text: Amalia Iorgoiu.

„Poezia are forme și forme. Uneori se distinge prin ritm și rime, dar deseori trece dincolo de formele sale clasice și devine doar o stare, emoție sau simțire. Scrisorile lui Radu Stanca către soția sa, Doti, sunt poezie a iubirii, a împlinirii prin iubire. O iubire ce transcende toate granițele verosimilului și face posibilă întâlnirea cu ea, în orice zi, orice an, printr-un EL și o EA. Festivalul Scrisorilor, organizat de Asociația Hearth și ajuns la cea de-a IV-a ediție, se reafirmă ca o inițiativă culturală multidisciplinară de referință în peisajul artistic românesc. Desfășurat între 24 august și 30 septembrie 2024, festivalul are ca temă imaginarul teatral în cotidian și readuce în atenția publicului valoarea scrisorilor & jurnalelor: nu doar arhive ale memoriei culturale, ci și instrumente de introspecție, comunicare și auto-descoperire.

Credit foto: Dan Marinescu

De la ora 18.00, la ARCUB, Sala Mare, Strada Lipscani 84 – 90, au avut loc prezentările participanților la Atelierul poetic relațional susținut de Răzvan Țupa.

Credit foto: Alex Ursu

Ultimele lecturi publice din festival au avut loc de la ora 19.30, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88. Au citit Dan Mircea Cipariu (România), Jeannette L. Clariond (Mexic, video), Teodora Coman (România), Ioana Crăciunescu (România), Andrew Davidson-Novosivschei (România), Cristina Drăghici (România), Constantin Iftime (România), Emanuela Ignățoiu-Sora (România), Iustin Moraru (România), Andrei Novac (România), Alina Purcaru (România), Viorica Răduță (România), Doina Roman (România), Livia Roșca (România), Arthur Suciu (România). Moderator: Cosmin Perța.

Credit foto: Dan Marinescu

Credit foto: Bogdan George Duna

De la ora 20.30, în Grădina MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8, a avut loc un concert Analia Selis și Mariano Castro.

Credit foto: Dan Marinescu

Festivalul Internațional de Poezie București s-a încheiat cu LETOPISEȚ RELOADED – Concert „The Beatles reinterpretat”, susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann, care a avut loc la ora 21.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88.

Credit foto: Bogdan George Duna