11 iunie 2022 — Evenimente

FESTIVALUL UNDERCLOUD SE MUTĂ PE CALEA GRIVIȚEI

București, 2022. Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD se mută pe Calea Griviței, într-un demers unic în istoria festivalului. După ce ne-a obișnuit timp de 14 ani într-un spațiu singular (Terasa Motoare – Lăptăria Enache, Hanul Gabroveni sau M.Ț.R.) UNDERCLOUD se extinde și urmează să se desfășoare în șapte (7) spații partenere: Teatrul Dramaturgilor Români, UNARTE, Muzeul Național al Literaturii Române, Biserica Sfinții Voievozi, J`ai Bistrot, Black Habit și Grivița 53. Festivalul va avea loc între 13 și 19 iunie 2022.

Cel de-al optulea spațiu este strada în sine, trotuarele de la UNARTE până la Teatrul Dramaturgilor Români, cartier istoric care în perioada interbelică era considerat Montmartre al Bucureștiului și care astăzi, pe lângă amintiri, memorie, energie oferă și un imens potențial comercial și creativ. Organizatorii și-au propus să revitalizeze această zonă și să-i redea efervescența de altădată.

„Confortul este cea mai periculoasă stare în care putem ajunge. E șansa noastră spre ratare. Atât umană, cât și artistică. Atunci când lucrurile nu te mai costă, se instalează rutina și ușor, ușor bifarea. Singura soluție în această situație este schimbarea. Și cum eu nu trăiesc cu jumătate de măsură, am propus o reformă culturală de care sunt convinsă că toată lumea are nevoie. Provocarea Undercloud a fost întotdeauna, mai devreme sau mai târziu apreciată și benefică”, declară Chris Simion-Mercurian, fondatoarea UNDERCLOUD.

Schimbarea spațiilor în care se va desfășura festivalul nu este singura surpriză din acest an. Dacă tot e un început de revoluție culturală, atunci să fie: identitatea vizuală a festivalului a primit o nouă formă și o nouă culoare.

„Simbolul logo-ului ne descrie un nor care se însăilează ușor pe cerul creativității, în manieră free hand, care vorbește despre libertatea de exprimare, despre inovație, un nor care plutește, fără început și fără sfârșit, îndemnând la desenarea fără limite a artei de orice formă și în orice spațiu” spune Alina Gavrilă-Borțun, creatoarea noului logo UNDERCLOUD și noului afiș.

Muzeul Național al Literaturii Române (partener al acestei ediții) găzduiește în timpul festivalului o expoziție de manuscrise semnate de I. L. Caragiale, Lucian Blaga și Camil Petrescu, dar și o expoziție Nicu Alifantis  – colecție extraordinară de afișe, caiete program, fotografii, costume de scenă și instrumente muzicale, o istorie în imagini a unei cariere de 50 de ani de muzică și teatru. Curator: Relu Bițulescu (Calea Griviței 64-66).

Programul UNDERCLOUD poate fi consultat pe www.undercloud.ro