Glisează meniul stânga/dreapta
14 februarie 2024 — Evenimente
Joi, 15 februarie 2024, pe lângă faptul că se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii, are loc și Ficțiunea de joi. Ediția din această săptămână este dedicată lecturii, sub genericul Citit, recitat, ascultat. Evenimentul are loc la Colegiul Național Sf. Sava, din București, la ora 12.30, în sala de festivități. Scriitoarea Doina Ruști și actorul Alexandru Turcu sunt invitații ediției. Moderează Anca Șurian Capros.
Proiectul Ficțiunea de joi își propune să aducă în dialog generații diferite și artiști preocupați de arta hibridă. Fiecare întâlnire are o temă legată de ficțiune: viziuni, tehnici, experiențe, mesaje. În centrul întâlnirii se află un dialog între artiști din domenii diferite, completat/întrerupt/stimulat de public. Trecem printr-o schimbare generală: de mentalitate, de comunicare socială, de exprimare artistică. Muzeul Național al Literaturii Române din București pune bazele unui club pentru toți cei care vor să descopere și să comenteze noile forme ale ficțiunii. Organizatori: revista Ficțiunea & MNLR.
Doina Ruști (n. 1957) este autoarea unor romane cu miză socială puternică, între care Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), dar și a trilogiei fanariote: Manuscrisul fanariot (2015), Mâța Vinerii (2017) și Homeric (2019). Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020), urmat de două volume de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot (2022) și Depravatul din Gorgani (2023). Cu 40 de titluri traduse în peste 15 limbi, inclusiv în chineză, Doina Ruști s-a bucurat de exegeze și de recenzii laudative în numeroase publicații internaționale. Printre cele mai recente traduceri, se numără ediția a doua a romanului L’omino rosso (2021, Roma), The Book of Perilous Dishes (2022, Londra), Zogru (2022, Marsilia). Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009. Doina Ruști a inițiat colecția Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, a înființat grupul Ficțiunea, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.
Alexandru Turcu, secretar literar la Teatrul de Comedie, a urmat Facultatea de Jurnalism, a făcut parte din clasa de Teatru de la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, iar această iubire pentru scenă l-a motivat să studieze cu seriozitate, luându-și diploma de master în Teatrologie în cadrul UNATC. A lucrat cinci ani la Radio3net – Florian Pittiș, unde a făcut o echipă bună cu Ovidiu Mihăilescu, iar după aceea a intrat în familia Teatrului de Comedie.
Anca Șurian-Caproș este autoarea unui număr impresionant de rubrici și emisiuni, fiind cunoscută mai ales pentru emisiunea La dispoziția dumneavoastră, difuzată pe Radio România Actualități.
Vă așteptăm cu drag!