29 septembrie 2017 — Evenimente

Florin Chilian își lansează albumul Pre@Clasic în grădina MNLR

Florin Chilian lansează în grădina Muzeului Național al Literaturii Române vineri, 6 octombrie 2017, de la ora 18.00, noul album Pre@Clasic.

Laitmotivul albumului este acela de a scoate așa-zisa „muzică clasică” din spațiile elitiste, pentru că aceasta poate și trebuie să fie o bucurie pentru toți iubitorii de muzică.

Nu a pus nimeni, niciodată voce, cu atât mai puțin o voce „pop”, pe orice partitură vocală, alături de muzica de cameră. Nici măcar Wolfgang Amadeus Mozart. Florin Chilian vrea să pună în valoare frumusețea muzicii preclasice și să o aducă în firescul vieții cotidiene. Albumul va include o manea  – Saveica de la Sarica Niculițel, o manea preclasică,  o doină – muzică profund românească  – Colț de Lup – trasă la tigaie în preclasic cu un quartet de corzi – două viori, o violă și un violoncel, dar și un tangou.

Albumul ajută tinerii – şi nu numai – să treacă aşa-zisa prăpastie ivită nefiresc între „elita culturală” şi generaţia „Millennials” pe de o parte, şi între aceeaşi „elită” şi cei care nu au avut încă ocazia să descopere frumuseţea muzicii clasice. Elimină distanţa dintre Ateneul Român şi noile generaţii, păstrând însă cu straşnicie înalta calitate muzicală.

În acest album, toate piesele deja foarte cunoscute publicului sub forma lor pop, au fost reorchestrate în stil preclasic-clasic (cu o abordare „actualizată”) pentru quartet de coarde. Inclusiv „Zece”, pentru că legătura emoţională a publicului cu piese îndrăgite uşurează accesul acestuia la muzica clasică. Dorinţa lui este aceea de a elimina cât de mult posibil distanţa dintre Ateneul Român şi noile generaţii, păstrând însă cu straşnicie înalta calitate muzicală.

Pre@Clasic este un album unic atât prin muzica pe care o propune, prin prezentarea grafică a acestuia, cât şi prin scop în sine: acela de a le deschide apetitul pentru muzica bună. Un prim pas al unei călătorii magice. Astfel, ascultătorul este introdus firesc într-o lume percepută deseori ca fiind inaccesibilă profanilor.

În forma lui finală, Pre@Clasic conţine trei CD-uri, fiecare dintre acestea cu câte opt track-uri, aşezate în ordinea quartet/quintet, dar si un disc vinil în care muzica este împărțită pe patru plăci. Acest album conţine atât piese noi, originale, cât şi piese consacrate, toate fiind scrise de Florin Chilian, muzică și text. Motivul pentru care a vrut neapărat ca Pre@Clasic să conţină şi piese deja cunoscute este tot acela de a uşura accesul publicului la muzica clasică.

Alături de Florin Chilian vor evolua membrele Cvartetului Bella Musica, respectiv Gianina Meragiu -Vioara I, Mirela Dranga – Vioara a II-a, Claudia Carapancea – Violă, Gabriela Petre – Violoncel.

Arr. For Voice & Strings Quartet / Preclassic Chamber Voices / Q Concept – un nou concept în muzică

Florin Chilian – Pre@Clasic  – Arr. For Voice & Strings Quartet / Preclassic Chamber Voices / Q Concept

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.