Glisează meniul stânga/dreapta
6 aprilie 2020 — Educație muzeală
Panait Istrati a avut mai multe momente de cumpănă care-i vor marca destinul, unul dintre ele fiind întâlnirea din 1917 cu Antoine Bernard, care-i va dărui un aparat de fotografiat și care-l va iniția în arta fotografiei. Pentru o lungă perioadă, Istrati își va câștiga existența făcând poze turiștilor pe Promenade Des Anglais, din orașul francez Nisa. Îndeletnicirea de fotograf se va oglindi în scrierile sale, portretele și descrierile dezvăluind imagini aproape cinematografice.
Anul 1921 reprezintă începutul corespondenței cu Romain Rolland, cel care-l încurajează să scrie, marcând totodată începutul celei mai importante prietenii.
Șase ani mai târziu, un alt eveniment va reprezenta o răscruce în viața sa: călătoria în Rusia sovietică, unde face cunoștință cu Nikos Kazantzakis și vizitează Muzeul Foametei din Samara, precum și arhiva cu fotografii-document, un loc care avea să-i schimbe convingerile de până atunci.
Foto 1: Citind „LˈHumanité”, pe Promenade des Anglais, în 1921. Fotografie-carte poștală. Pe unul din exemplare, Panait Istrati a notat: Debutul meu în fotografia ambulantă. Ianuarie 1921. (Fotografie extrasă din Albumul „Panait Istrati. Povestitorul fotograf, fotograful povestitor”, ediție îngrijită de Zamfir Bălan © Muzeul Național al Literaturii Române București © Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”)