12 februarie 2018 — Evenimente

Geo Bogza – 110 ani de la naștere

Muzeul Național al Literaturii Române organizează miercuri, 14 februarie 2018, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), ora 13.00, evenimentul „ Geo Bogza – 110 ani de la naștere”, o discuție despre personalitatea celui care a fost Geo Bogza cu academicianul Eugen Simion, Paul Cernat și Nicolae Bârnă.   

Geo Bogza fost scriitor, jurnalist, poet român, teoretician al avangardei. S-a născut la 6 februarie 1908 la Blejoi, lângă Ploiești. Debutul literar se produce în anul 1929, cu volumul „Jurnal de sex”. În anul 1948, Geo Bogza  este ales membru corespondent al Academiei Române. În anul 1966, începe colaborarea săptămânală la revista, „Contemporanul”. În anul 1978 este distins cu „Marele Premiu” al Uniunii Scriitorilor. Ziarist de curajoasă și consecventa atitudine democratică, patriotică, umanistă – „Anii împotrivirii” (1953), „Pagini contemporane”, „Paznic de far”, reporter al unor lumi, priveliști, meridiane devenite componente ale unui univers particular, specific scriitorului, cântăreț de amplitudine al neamului din Carpați – „Cartea Oltului”. A mai scris: „Oameni și cărbuni în Valea Jiului”, „Porțile măreției”, „Trei călătorii în inima țării”, „Țara de piatră”, „Orion” etc.

Poetul Geo Bogza a trăit şi a scris întotdeauna cu conştiinţa că şansa lui e aceea de a-şi asuma cu luciditate propriul destin. Autorul crede, în spirit avangardist, că menirea artistului nu e de a „povesti” viaţa, de a reda fluxul existenţei, ci de a o trăi, scrisul devenind astfel o modalitate de acţiune şi de trăire.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!

Galerie Foto