16 septembrie 2019 — Educație muzeală

Ghidul MNLR în limbaj mimico-gestual

Marți, 1 octombrie 2019, ora 18.00, Muzeul Național al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu 8), în parteneriat cu Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG), vă așteaptă la o întâlnire inedită în care dialogul va fi tradus în limbajul semnelor.

Lansăm Ghidul muzeului în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu deficiențe de auz în prezența conf.univ.dr. Ioan Cristescu, directorul general al MNLR, și a interpreților ghidului: domnul Gelu Dumitru Bogdan, inițiatorul, fondatorul și președintele Asociației Naționale a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG), și domnișoara Cristina Munteanu, spiritul creativ al echipei ANIALMG.

Scopul proiectului este de a oferi un serviciu de interpretare persoanelor surde, asigurând astfel drepturi egale la cultură în limbajul comunității acestora. Cele 97 de exponate selectate din întregul patrimoniu muzeal expus sunt prezentate de interpreții în limbaj mimico-gestual prin intermediul înregistrărilor video accesibile pe tabletele puse la dispoziție vizitatorilor interesați.

Textul ghidului este scris de Radu Băieșu. Documentarea este realizată de o echipă de specialiști din cadrul muzeului – Ștefania Coșovei, Anița Grigoriu, Alina Nicoleta Ioan, Andra Ispas, Cristina Milca, Iuliana Miu, Olimpia Novicov, Eugenia Oprescu, Oana Oros, Loreta Popa, Luana Stroe, Eugenia Țarălungă, Loredana Voicilă – și revizuit de o echipă de consultanți științifici: Luigi Bambulea, Bianca Cernat, Paul Cernat și Radu Sergiu Ruba. Responsabili multimedia: Daniel Paul Ciobanu, Marian Golescu.
Poezia „La steaua” de Mihai Eminescu va fi interpretată în limbaj mimico-gestual, ca și discursurilor invitaților la eveniment pentru participanții cu deficiențe de auz.

Parteneri ai proiectului: Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG)
Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Contemporanul, AgențiadeCarte, publicația on-line Iqool.

Pentru alte informații, puteți suna la numărul 0748 057 192 (Gabriela Toma, coordonator proiect) sau ne puteți scrie la adresa gabriela.toma@mnlr.ro.

În 2019, MNLR a creat o serie de servicii adaptate grupelor de vârstă și nevoilor diferitelor categorii de public:
Aplicatia de ghidare virtuală în limba engleză MNLR NAV pentru turiștii străini;
Audioghidul pentru copii și audioghidul pentru adolescenți în lectura actorilor Annemary Ziegler și Mihai Bisericanu, în parteneriat cu Asociația Da’DeCe și Radio România;

 

 

Audioghidul MNLR în limba română și în limba engleză pentru tineri și adulți, în colaborare cu Radio România și TVR, precum și
Ghidul MNLR în Braille pentru persoanele nevăzătoare, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din Romania.

 

Galerie Foto