28 septembrie 2017 — Evenimente

Histoire spirituelle de la danse – cu David Wahl.

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 19.30, performance-ul Histoire spirituelle de la danse, o causerie concepută și interpretată de și cu David Wahl, în mansarda MNLR (Str. Nicolae Crețulescu 8).

Evenimentul este o producție Incipit, coproducător Le Quartz – Scène nationale de Brest, cu sprijinul l’Onde/Théâtre-centre d’art de Vélizy-Villacoublay.

Dansul, o artă a maleficului sub aparențe candide, înșelătoare… Viciul, boala, demonii își găsesc cel mai prielnic sălaș în corpurile care dansează sau, pur și simplu, nu au astâmpăr. Este ceea ce s-a crezut și s-a spus în anumite epoci din istoria Bătrânului Continent. Căutător neobosit prin arhivele cele mai diverse, de la cele mai serioase la cele mai neobișnuite, David Wahl povestește în detaliu și cu un irezistibil simț al umorului ceea ce a devenit Istoria spirituală a dansului. Acest one-man-show este al doilea eveniment de neratat din cadrul stagiunii de toamnă-iarnă a proiectului FranceDanse Orient-Express, propus de Institutul Francez din România în parteneriat cu eXplore festival #12.

Eu fac o muncă de povestitor. Iar un povestitor are nevoie de două lucruri: o atmosferă intimă și un foc în șemineu. Caut dară să aduc această senzație de seară la gura sobei în spectacolele mele, spune David Wahl. O seară la gura sobei, dar într-un cabinet de curiozități, unde întâmplări incredibile, dar adevărate revin la viață. De la filosofii greci și disprețul lor pentru dans și până la valsul care agită excesiv corpurile oamenilor, trecând prin păcatul sau delictul de a dansa, David Wahl desfășoară în fața spectatorilor covorul unui trecut uitat sau complet neluat în seamă. Autor dramatic și cercetător din pasiune, David Wahl este creatorul unei serii de causerii, o formă literară (textul a fost publicat în 2015 la editura Riveneuve) și de spectacol care aduce laolaltă discursul erudit și stand-up comedy. Purtate de timbrul învăluitor al vocii performerului, printre pauze căutate și ironice, cuvintele baletează în aer și se strecoară cu dibăcie în urechile spectatorilor. Să fie vorbele astea mesagerii Paradisului, unde se află coregrafiile cele mai minunate, cele ale îngerilor sau vestitorii adâncurilor Infernului?…

 

Spectacol este în limba franceză cu subtitrare în română. Intrarea este liberă în limita celor 60 de locuri disponibile.

Pentru rezervări, contacte de presă, programări de interviuri și/sau reportaje, vă rugăm să luați legătura cu Gabriela Toma, responsabilul de comunicare al Muzeului Național al Literaturii Române pentru acest eveniment: gabriela.toma.ed@gmail.com

Evenimentele organizate în cadrul programului FranceDanse Orient-Express beneficiază de sprijinul proiectului „Teatroskop”, inițiat de Institutul Francez de la Paris, Ministerul Culturii și Ministerul Europei și al Afacerilor Externe din Franța.

Evenimentul este propus în cadrul sezonului France Danse Orient-Express. Programul complet poate fi regăsit aici:http://exploredancefestival.ro/program-2017/x`.

Un proiect organizat de Institutul Francez București în parteneriat cu Explore Festival #12 și Muzeul Naţional al Literaturii Române, în cadrul programului FranceDanse Orient-Express România 2017.

Galerie Foto