24 ianuarie 2018 — Evenimente

„Ileana, Principesă de România”

 

Muzeul Național al Literaturii Române și Teatrul Dramaturgilor Români vă invită la un spectacol-eveniment. În acest an al Centenarului Marii Uniri, nu putea fi nimic mai potrivit precum un spectacol care omagiază memoria celei care a fost Principesa Ileana a României, Arhiducesa de Austria, un destin care s-a desfăşurat între palat şi mânăstire, pe fundalul celor două războaie mondiale, într-o perioadă de mari frământari din istoria Europei.

Marți, 30 ianuarie 2018, ora 19.00, la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, Sala Iosif Naghiu, alături de Asociaţia Femeilor din Teatru IF…/…DACĂ PENTRU FEMEI, în parteneriat cu UNITER, Arhivele Naţionale ale Statului, Asociaţia România Culturală şi Mânastirea „Schimbarea la Faţă” din Ellwood City, Pennsylvania, USA, are loc spectacolul cu piesa „Ileana, Principesă de România”.

„Ileana, Principesă de România” aduce la lumină o parte esenţială din istoria Bucureştiului şi a României. Dramatizarea a fost realizată de Edith Negulici după romanul autobiografic „Trăiesc din nou”. Un spectacol de şi cu Liana Ceterchi. Video şi sunet: Luca Achim, Teodora Toader.

„Da, să trăiesc din nou, pentru că după ce am plecat de acasă, care pentru mine a fost întotdeauna România, am fost ca şi moartă. Nu împrejurările au fost greu de suportat, ci însăşi nevoia de a trăi. Nu m-am îndoit nicio clipă de necesitatea fizică a prezenţei mele pentru cei şase copii ai mei…Dar in interior, «eul» care există independent de mama, soţia, prietena care eram – «eul» esenţial, pe care tot restul era construit – a suferit un şoc mortal când am fost îndepărtată de poporul meu” – Principesa Ileana.

Privit prin prisma celor 100 de ani de la naşterea sa, destinul Principesei Ileana se distinge ca fiind emblematic pentru cursul istoriei contemporane. El stă sub zodia refugiului, începând cu frageda copilărie, ce i-a fost marcată de refugiului la Iaşi, în timpul Primului Război Mondial, apoi refugiată într-un exil impus de fratele ei Carol II, care nu i-a permis să se reîntoarcă în România, nici măcar pentru a-şi îngriji mama, nu ca fiică iubitoare, ci ca infirmieră de meserie.

Odată cu abdicarea Regelui Mihai, urmează refugiul impus tuturor membrilor Casei Regale, mai apoi, neacordarea azilului în Elveţia, Argentina, deloc prietenoasă sub Peron şi în final Statele Unite ale Americii, care o primesc. Iar la 52 de ani, autorefugiul său la mânăstire, pe calea deschisă ei de Domnul, cum singură mărturiseşte: „Aceasta este unica şi singura cale deschisă pentru mine… răspunsul la orice fel de îndoiala stă în chiar cuvintele Domnului Nostru Iisus Hristos: «Ce-i aceasta pentru tine? Urmează-mă!» Aşa voi face! Aşa să mă ajute Dumnezeu! Facă-se voia Ta!”

Viaţa Principesei Ileana, devenită Maica Alexandra, o impune ca model demn de urmat şi o legitimează în faţa posterităţii.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm!

Galerie Foto