22 februarie 2022 — Evocări

In memoriam Michel Deguy

Renumitul poet, eseist și traducător francez Michel Deguy (23 mai 1930 – 16 februarie 2022) a trecut în eternitate. Unul dintre poeții francezi cei mai cunoscuți pe plan internațional, scriitorul a fost profesor emerit la Université Paris VIII (Saint-Denis), predând, o lungă perioadă, literatura franceză.

A fost fondator și redactor-șef al revistei Po&sie, una dintre cele mai selecte și mai longevive reviste de poezie din Franța, și a desfășurat o activitate revuistică prolifică la Temps modernes și la Critique.

A condus „La Maison des écrivains” și a fost președinte al „Collège International de Philosophie”.

Poezia sa a fost încununată cu numeroase premii prestigioase, printre care Premiul Mallarmé, Premiul Max Jacob (1962), Marele Premiu Național pentru Poezie (2000), Marele Premiu al Academiei Franceze (2004), Premiul Fénéon.

Antologii cu textele sale au apărut în SUA, Italia, Polonia și Ungaria.

Nu în ultimul rând, Michel Deguy a fost un prieten al României și al scriitorilor români. Cu ocazia celei de-a X-a ediții a Festivalul International de Poezie București, care a avut loc în anul 2019, a venit la București, ca invitat de onoare al Muzeului Național al Literaturii Române, care i-a conferit Premiul Tudor Arghezi, în semn de apreciere și considerație pentru experiment literar, inovație stilistică, gândire și limbaj literar/poetic.

De asemenea, cu același prilej, Michel Deguy a participat la mai multe lecturi de poezie, la Cafeneaua critică, la prezentarea numărului special care i-a fost dedicat de revista Secolul XXI. Michel Deguy și-a lansat atunci volumul Poeme, apărut la Editura Tracus Arte, cuprinzând poezii traduse de Gabriela și Constantin Abăluță, Augustin Doinaș, Dinu Flămând, Dumitru Țepeneag și Virgil Mazilescu.

Credite foto: Dan Vatamaniuc