Glisează meniul stânga/dreapta
11 iulie 2022 — În vizită la casele memoriale prin ochii celorlalți
Vineri, 15 iulie 2022, ora 21.00
pe site-ul MNLR și pe platforma culturaindirect.ro
„Vorbește lumea” că pe Strada Anton Pann, la numărul 20, se află un muzeu nemaivăzut, cu un discurs muzeal inedit pe scena culturală din România, care aduce în atenția publicului din București, și nu numai, povestea vieții eruditului Anton Pann. Pentru a fi în ton cu vorbele lumii, echipa emisiunii „Vorbește lumea” produsă de PRO TV a trecut pragul casei noastre și a descoperit un muzeu modern și interactiv, în care ludicul și muzica laică și religioasă ocupă loc de cinste, iar „Povestea vorbii” învârte și în secolul XXI „roata vieții” prin Zoetropul realizat de echipa de arhitecți de la Zeppelin Design, amintindu-ne mereu de același, mereu plin de farmec, secol XIX. În cadrul rubricii noastre dedicate promovării Caselor Memoriale ale MNLR, vă invităm să urmăriți reportajul realizat de echipa PRO TV la Casa Memorială „Anton Pann”, disponibil pe website-ul www.mnlr.ro și pe website-ul www.culturaindirect.ro începând de vineri, 15 iulie 2022, ora 21:00. Gazda ediției dedicate lui Anton Pann a fost Mădălina Șchiopu, muzeograf la Casa Memorială „Anton Pann”.
Conceptul muzeal propus în expoziția de față urmărește principiile interactivității și conectivității. Povestea vieții unui scriitor spusă într-un mod inedit, o incursiune în lumea literară și politică a vremii lui. Cele mai frumoase ilustrații de carte realizate de artiști români faimoși, instalații interactive și animații. Douăzeci și trei de instrumente muzicale reprezentative pentru prima jumătate a secolului al XIX-lea, o arhivă de sunete, partituri, piese vocale și instrumentale, laice și religioase compuse de Anton Pann. Toate în prima expoziție permanentă a casei care păstrează vie memoria unui scriitor și a vremurilor în care a trăit și a creat el, prezentate printr-un concept curatorial propus de arhitecții Constantin Goagea și Justin Baroncea.
Casa, prima și singura în care Anton Pann a locuit fără chirie, a fost cumpărată – împreună cu locul – la 20 februarie 1848. Aflată la mică distanță de Biserica Sfântul Stelian-Lucaci, în a cărei strană dreaptă a cântat Anton Pann, locuința are o curte largă, în care proprietarul și-a putut muta tipografia. În această casă, Anton Pann a realizat cea de-a doua ediție a capodoperei sale, Povestea vorbii, iar mai apoi, Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea, cealaltă creație de vârf semnată de autor, precum și O șezătoare la țară sau Călătoria lui Moș Albu. Intrată în patrimoniul MNLR în anul 2017, Casa Memorială „Anton Pann” și-a deschids porțile un an mai târziu, aceasta putând fi vizitată in prezent de marți până duminică, in intervalul orar 10.00 -18.00.
Vizionare plăcută!