17 iulie 2024 — Conferințe

„Incursiuni literare în Bucureștiul cărților mele” | Întâlnire cu scriitoarea Catia Maxim

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește o întâlnire a autoarei Catia Maxim cu cititorii miercuri, 24 iulie 2024, ora 18.00, în Str. Nicolae Crețulescu 8, „Incursiuni literare în Bucureștiul cărților mele”, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Invitați: Adrian Pârvu, Camelia Pantazi-Tudor, Marian Nencescu. Intervenție muzicală: Elena Granzulea. Moderator: Loreta Popa.

Catia Maxim s-a născut la 27 noiembrie 1957, la București. Absolventă a Facultății de Litere, secția Română – Franceză, din cadrul Universității București, după stagiul la o școală dintr-o comună din județul Giurgiu, predă limba română în câteva școli din București. Ia examenul de definitivare în învățământ, apoi participă la un concurs pentru obținerea unui post de corector la Editura Ion Creangă, unde desfășoară o susținută activitate. După un timp, câștigă prin concurs un post de redactor și începe să redacteze cărți pentru copii, printre care și piesa în trei acte a lui Matei Vișniec, „Țara lui Gufi”. În anii ‘90 părăsește sistemul editorial și se dedică scrisului. Catia Maxim debutează în 2007 cu romanul „Încă un pas”. Urmează „Clipe salvate”, „Ghici pe cine iubesc eu?”, „Între timpuri”, „Îngerii din Moscopole”,„Îngerii din Moscopole. Exilul”, „Îngerii din Moscopole. Istorii îngemănate”, „slow motion”, „Altarul din Carcera Oarbă”, „Sipetul cu îngeri”, „Cronica unui lutier. Templul Reginei Vioară”. Publică povestirea „Visul” în antologia „Balaurul și Miorița” (Proză fantastică îngrijită de Mihail Grămescu) și texte inedite în revistele Cervantes, Tribuna literară, Actualitatea literară, Lumina, Contact Internațional, Timpul etc. Un proiect al Editurii Bata Press din Skopje, de traducere a trilogiei „Îngerii din Moscopole”, e aprobat de Ministerul Culturii din Macedonia și astfel e publicată varianta macedoneană a trilogiei.

Nu o dată scriitori contemporani au avut lecturi publice din romane sau volume care urmau a fi publicate la Muzeul Național al Literaturii Române. Acesta este și cazul scriitoarei Catia Maxim, ale cărei romane „Altarul din carcera oarbă”, „Sipetul cu îngeri”, „Între timpuri”, trilogia „Îngerii din Moscopole”, „Altarul din Carcera Oarbă”, „slow motion”, „Sipetul cu îngeri”, „Ghici pe cine iubesc eu?” au fost publicate de Editura Tracus Arte. A avut norocul să beneficieze de sfaturile unui prozator special care, deși nu mai e printre noi, rămâne un reper al literaturii române, Constantin Stan. Catia Maxim a scris şi publicat constant romane bine receptate de critica literară şi de către cititori. „Subiectele mi-au fost dăruite chiar de cititori. Fiecare roman a pornit de la un pretext, un imbold al realității. Am început să simt povara responsabilității și o nevoie imperioasă a evaluărilor obiective. Exigente. Fiecare carte are destinul ei, ca un copil, crescut și educat până când vine timpul să-și ia zborul”, spune Catia Maxim, care lucrează acum la un nou roman.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!

Credit foto: Dan Marinescu

Filmare și montaj: Alex Ursu

Galerie Foto