7 decembrie 2017 — Evenimente

Întîlniri între liceeni şi scriitori români la MNLR

Observator cultural continuă seria de întîlniri între liceeni şi scriitori români, iniţiate în luna mai 2017, organizînd cea de-a treia ediţie a Observator Lyceumvineri, 8 decembrie, ora 18.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București). Invitatul este Vlad Zografi, autorul romanului Efectele secundare ale vieţii, Editura Humanitas, 2016, cîştigător al Premiului Observator Lyceum pentru proză la Gala Premiilor Observator cultural 2017.

Invitaţii ediţiilor anterioare au fost: Octavian Sovianylaureatul Premiului Observator Lyceum, în 2016, pentru romanul Moartea lui Siegfried (Editura Cartea Românească), sculptorul Mircea Roman (cel care realizează trofeul Observator Lyceum) şi Bogdan-Alexandru Stănescu.

La eveniment – organizat de revista Observator cultural și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române – participă elevi de la licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceum pentru proză, inițiat în 2016 și decernat anual, în cadrul Galei Premiilor Observator Cultural. Întîlnirile de pînă acum, în cadrul cărora elevii au impresionat prin spontaneitatea şi discursul lor, ca şi prin interesul sincer faţă de temele discutate, arată că este nevoie de astfel de interacţiuni în care tinerii să aibă prilejul să ia contact cu scriitori contemporani şi să discute despre literatura de azi.

În dezbatere se va afla volumul premiat de juriul liceenilor, Efectele secundare ale vieţii, un roman polifonic construit pe cinci voci. „Am scris un roman polifonic deoarece cred că ceea ce e fundamental important pentru noi este ambiguu şi contradictoriu“, explică autorul.

VLAD ZOGRAFI (n. București, 1960) a studiat fizica la Universitatea din București, iar în 1994 a obținut un doctorat în fizică atomică la Universitatea Paris XI. Din 1995 lucrează la Editura Humanitas, unde coordonează seria de știință. În februarie 1990 a debutat în România literară cu o povestire. După publicarea a două volume de proză (Genunchiul stâng sau genunchiul drept – 1993 și Omul nou – 1994), a scris piese de teatru. Petru a fost pusă în scenă la Teatrul Bulandra în 1997, fiind prima piesă a unui autor român jucată acolo după 1989. Spectacolul cu Petru (în regia Cătălinei Buzoianu) a fost invitat în 1998 la Bienala de la Bonn și a fost, de asemenea, jucat în Suedia, Italia și Ungaria. Alte piese au fost puse în scenă la teatre importante din România (Teatrul Naţional, Teatrul Mic, Teatrul din Cluj). Trei dintre volumele sale de teatru (Isabela, dragostea mea,Viitorul e maculatură și America şi acustica) au primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru dramaturgie. Piesele Oedip la Delphi,Petru și Sărută-mă! au apărut în traducere engleză și franceză. În 2011 a publicat eseulInfinitul dinăuntru. S-a întors apoi la proză, publicând în 2016 romanul Efectele secundare ale vieții, la Editura Humanitas.

Evenimentul se va desfășura la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu, nr. 8, sector 1, București), începînd cu ora 18.00, iar intrarea este liberă.

Galerie Foto