14 octombrie 2022 — Lansări de carte

„Ioan Opriș. O viață dedicată Patrimoniului Cultural Național” | Lansare de carte

Muzeul Național al Literaturii Române are deosebita plăcere de a vă invita miercuri, 19 octombrie 2022, ora 17.00, la sediul muzeului din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la un eveniment special dedicat cercetătorului Ioan Opriș. În spațiul public, Ioan Opriș este o personalitate emblematică a muzeologiei românești contemporane, un eminent academician și un strateg strălucit, promotor al tendințelor actuale ale științei muzeologice și patrimoniului cultural.

În cadrul evenimentului va fi lansată cartea Ioan Opriș. O viață dedicată Patrimoniului Cultural Național. Volumul a fost coordonat de Mircea Ciubotaru, Aurica Ichim, Alexandru Constantin Chituță și editat cu prilejul aniversării profesorului Ioan Opriș la împlinirea a 80 de ani de viață. Tipărit în condiții grafice deosebite, volumul însumează 350 de pagini, fiind alcătuit din următoarele capitole: „O viață pentru o datorie”; „Monumente religioase și civile, arte minore”  și „Pentru conservarea patrimoniului cultural”.

Acad. Georgeta Filitti sublinia în prefața cărții: „Profesorul Ioan Opriș și-a legat numele în chip magistral de muzeografia română și, dacă vrei să înțelegi dimensiunile acestei discipline, nu-i poți ocoli contribuția. Profesorul Ioan Opriș, prin munca de o viață, a dobândit acest statut de garant, de pildă în specialitatea sa, și azi se cuvine să-l omagiem, urându-i sănătate și reușită în tot ce face.”

Volumul a apărut datorită excelentei relații dintre Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Municipal Regina Maria din Iași, fiind finanțat de Primăria Municipiului Iași.

La eveniment vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al MNLR, dr. Virgil Nițulescu, directorul general al Muzeului Național al Țăranului Român, dr. Cornel Ilie, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a României, dr. Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal Regina Maria, dr. Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al Muzeului Naţional Brukenthal, și Eugenia Oprescu, șef Secție Patrimoniu în cadrul MNLR.

Ioan Opriș s-a născut la 9 iunie 1942, în Lechința de Mureș (jud. Mureș). Urmează studiile primare și liceale la Turda, iar apoi Facultatea de Istorie la Universitatea Babeș-Bolyai și la Universitatea din București. În 1983 obține titlul de doctor la Cluj. În perioada 1982-1990 a fost redactor principal la Editura Științifică și Enciclopedică. Ulterior, a ocupat funcția de director al Direcției Muzeelor și Colecțiilor. Între 1991 și 1994 a fost director fondator al Muzeului Național Cotroceni, iar în perioada 1993-1994, director al Direcției pentru Protecția și Valorificarea Patrimoniului Cultural Național din cadrul Ministerului Culturii. A predat la mai multe universități, printre care și la Universitatea Valahia, care i-a oferit distinsului profesor titlul onorific de Doctor Honoris Causa pentru rezultatele remarcabile obținute în activitatea academică, pentru dezvoltarea cunoașterii științifice, muzeografiei și a culturii, modernizarea metodelor de investigare psiho-socio-pedagogică și introducerea pedagogiei muzeale în muzee. Activitatea de cercetător științific și de pionierat în domeniul muzeologiei a fost apreciată și răsplătită cu numeroase distincții și premii: Premiul George Oprescu, acordat de Academia Română, în 1994; Ordinul Pentru Merit în grad de cavaler, în anul 2002. Este membru de onoare al Academiei din 2017. A publicat peste 40 de volume, peste 400 de articole de specialitate, a participat la sesiuni, comunicării și simpozioane în țară și în străinătate.