24 mai 2018 — Anunțuri

Ion Cucu, fotograful scriitorilor, a încetat din viață

Muzeul Național al Literaturii Române anunță cu tristețe dispariția fotografului Ion Cucu. Renumit pentru portretele în care a imortalizat, cu atâta naturalețe, cele mai importante figuri literare ale secolului XX, Ion Cucu s-a stins la vârsta de 80 de ani.

Ion Cucu s-a născut pe 29 august 1937, la Bucureşti, şi a urmat studii de medicină, fără să le definitiveze. A debutat cu fotoreportaje în Scînteia tineretului, dar consacrarea i-a adus-o seria de fotografii publicate începând cu 1975 în Luceafărul, la rubrica „O istorie a literaturii contemporane văzută de Ion Cucu”. Din 1990, a publicat săptămânal imagini din arhiva sa în România literară.

„Dacă am luptat pentru ceva este ca scriitorul să nu arate hidos, să n-arate strâmb, să nu te respingă fotografia lui. Asta a fost marea mea bătălie. Niciodată nu i-am cerut vreunui scriitor să-mi pozeze, să stea într-o parte sau alta, cu mâna în aer sau să privească peste ochelari. Şi asta se solda cu un uriaş efort de a-l surprinde într-o imagine fotografică favorabilă lui. Niciodată nu am regizat o fotografie”, mărturisea Ion Cucu în volumul Cum ar arăta viaţa fără fotografie? (Casa de pariuri literare, Bucureşti, 2010).

Dumnezeu să-l odihnească în pace!