14 iunie 2019 — Lansări de carte

Itinerarii | Antologia Rezidenței LiterArt Franța-România

Marți, 18 iunie 2019, ora 19:30, la sediul expoziției permanente a Muzeului Național al Literaturii Române din București, str. Nicolae Crețulescu 8, va fi prezentat programul Rezidența LiterArt Franța-România, prilej cu care va avea loc o lectură publică susținută de adolescenții selectați în cadrul programului LiterArt, va fi prezentat un video-art realizat de Gabi Stamate și, de asemenea, va fi lansată antologiei Itinerarii, Editura MLR.

Vor prezenta programul și antologia scriitorii Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru, Maestrul Mircia Dumitrescu și artistul vizual Mihai Zgondoiu. Antologia Itinerarii, apărută la Editura Muzeul Literaturii Române, cuprinde textele câştigătoare sau scrise pentru programul „Rezidenţa LiterArt Franța-România” – prima rezidenţă de scriere creativă şi creaţie vizuală din România dedicată adolescenţilor. În prima vacanţă intersemestrială a acestui an, între 4-8 februarie 2019, au avut loc, în spaţiile Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, ateliere de scriere creativă coordonate de scriitorii Dan Mircea Cipariu şi Florin Iaru, precum şi ateliere de creaţie vizuală coordonate de Maestrul Mircia Dumitrescu şi artistul vizual Mihai Zgondoiu. Au fost prezenţi 6 adolescenţi pentru secţiunea literară (în ordine alfabetică): Ioan Coroamă (Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Iaşi), Vlad C. Dragne (Colegiul Naţional „Sf. Sava”, Bucureşti), Denisa Lepădatu (Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Galaţi), Elisa Merca (Şcoala Germană „Hermann Oberth”, Voluntari), Luca Ştefan Ouatu (Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iaşi) şi Diana Vlasa (Liceul Vocaţional de Artă, Târgu Mureş). Au fost prezenţi 7 adolescenţi pentru secţiunea arte vizuale (în ordine alfabetică): Maria Alexandra Bărbieru (Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Bucureşti), Ioana Ionescu (Colegiul de Artă „Carmen Sylva”, Ploieşti), Silvia-Ioana Niculae (Liceul de Arte Plastice „Nicoale Tonitza”, Bucureşti), Constantin Popovici (Liceul de Arte Plastice, Timişoara), Matei Rădulescu (Liceul de Arte Plastice „Nicoale Tonitza”, Bucureşti), Sânziana Maia Veru (Liceul de Arte Plastice, Timişoara) şi Maria Anastasia Soleanu (Liceul de Arte Plastice „Nicoale Tonitza”, Bucureşti).

„Rezidenţa LiterArt Franța-România” este un program literar, artistic şi educaţional organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenţii. Radio România Cultural şi AgenţiadeCarte.ro sunt partenerii media ai programului. Proiect co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

DAN MIRCEA CIPARIU (născut la 7 septembrie 1972, București) este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (Editura Brumar, 2006) a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între 2011 și 2018, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro CulturArt, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.AgențiadeCarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În prezent, lucrează la tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.

Maestrul MIRCIA DUMITRESCU s-a născut la 3 iulie 1941, în satul Căscioarele, județul Ilfov, fiind fiul Bălaşei (născută Dospina) şi al lui Atanase Dumitrescu. Între anii 1955-1959 urmează ciclul gimnazial la Liceul „Ion Neculce” din Bucureşti. În perioada 1959-1965 urmează cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, la clasa Maestrului Vasile Kazar. Din 1965 până în 1978 este profesor de desen la Liceul Nr. 6 din Bucureşti, luându-şi definitivatul, în 1968, gradul II, în 1971, şi gradul I în 1975. În 1967, devine membru stagiar al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi, în 1969, membru definitiv. În 2006, devine membru al Uniunii Gravorilor şi Litografilor Maghiari din Budapesta, Ungaria. Între anii 1975-1990 este secretar al secţiei de grafică al U.A.P. din România. Din anul 1979 până în anul 1989 – desenator artistic la editura Sport-Turism din Bucureşti. Din 1990 – lector universitar la Academia de Artă din Bucureşti, catedra de grafică. Din anul 2011 – profesor universitar titular. În anul 2005, devine doctor în arte vizuale, cu lucrarea „Invenţia oculocentrică sau ispitirea Sfântului Antonie”. În perioada 1990-2008, este şeful catedrei de grafică. În anul 2005, colaborează cu Academia Română și Fundația Națională pentru Știință și Artă la proiectul lansat de academicianul Eugen Simion pentru salvarea manuscriselor eminesciene, proiect iniţiat de Iorga, Perpessicius, G. Călinescu şi Noica. Propune pentru reeditarea acestora o formulă inovatoare de tipărire, prin care reproducerea manuscriselor lui Mihai E minescu devine, în sfârşit, posibilă, instituind un reper cultural prezervat viitorilor cercetători şi colecţionari. În luna aprilie 2013 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, secţia Arte, Arhitectură şi Audiovizual.

FLORIN IARU s-a născut la 24 mai 1954, în București și este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei optzeciste. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, în 1978. Profesor la Galați și la Bulbucata, până în 1982, a devenit redactor al Editurii Cartea Românească în anul 1990, iar în perioada 1991-1992 a fost redactor la publicația Cotidianul. Scriitorul Florin Iaru își face debutul literar în anul 1962, prin publicarea unor versuri în revista Luminița. Devine membru al Cenaclului de luni din anul 1978, sub conducerea lui Nicolae Manolescu. În anul 1981, volumul său Cîntece de trecut strada se bucură de succes editorial, iar în 1982 contribuie la scrierea volumului Aer cu diamante, alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan. A fost vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor în perioada 1995-1996. A realizat şi a prezentat emisiuni de cultură la postul naţional de televiziune şi la TVR Cultural. Face parte din echipa redacţională a săptămânalului Caţavencii. Alte volume: La cea mai înaltă ficţiune (Cartea Românească, 1984), Înnebunesc şi-mi pare rău (Cartea Românească, 1990), Poeme alese (Aula, 2002), Tescani 40238 (volum colectiv, Image, 2000), Poveşti erotice româneşti (volum colectiv, Trei, 2007), Prima mea beţie (volum colectiv, ART, 2009), Povestiri cu final schimbat (ART, 2013). La Editura Polirom a mai publicat Fraier de Bucureşti (2011, 2015) şi o povestire în volumul colectiv Scriitori la poliţie (2016), iar în 2017 volumul Sânii verzi. Poemele sale au fost incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franţa, Spania, Statele Unite, Rusia etc.

MIHAI ZGONDOIU (n. 1982) este artist, curator și galerist cu studii masterale și doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 predă ca asist. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte din București – FADD, dep. Design. În practica sa artistică, oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. Proiectele sale evocă un spirit critic (și autocritic după caz) față de clișeele de gândire din societatea noastră actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news. Cele mai recente expoziții/proiecte personale sunt: Fighting with Mozart!, Galeria Creart (București, 2018), EXTRAfaces, Galeria Uj Kriterion (Miercurea Ciuc, 2017), Fight with Mozart!, RKI – Vienna Contemporary (AT, 2017), New Wall– Calina. Spațiu de artă contemporană (Timișoara, 2017), Dada Brancusi, Galeria MB-XL (Bruxelles, BE, 2016) & Galeria Galateca (București, 2016), The Artist’s Golden Hand, Galeria FivePlus (Viena, AT, 2014) & Galeria Aiurart (București, 2013), Lenin’s Sleep, Piața Presei (Bucureşti, 2011), The Red Line, Centrul Național al Dansului (Bucureşti, 2011), The Red Carpet, Curtea Muzeului Schloss (Linz, AT, 2011), Freedom as Visual Pattern, Galeria Hampden – Incubator Art Space (Amherst, Massachusetts, USA, 2010), Me Matrix, Galeria Calina (Timișoara, 2009), Me, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal (Sibiu, 2008).

Rezidența LiterArt-secțiunea literară

IOAN COROAMĂ (n. 30 ianuarie 2001), elev în clasa a XI a la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iași. A luat premiul III la LicArt 17 și a câștigat Concursul Național de poezie „Iustin Panța” 2018. A publicat poeme în revistele Poesis Internațional, Euphorion și Steaua. A citit la Institutul Blecher, ediția 181, și la Nepotu` lui Thoreau.

VLAD C. DRAGNE are 17 ani și este elev la Colegiul Național „Sf. Sava”. În 2017 a participat la cursul de scriere creativă ținut de Florin Iaru și Marius Chivu. Scrie articole pentru revistele Ça va și LZR. A debutat în volumul colectiv Matrioşka. Nouă prozatori adolescenți, Editura Tracus Arte, 2018, și a publicat în Revista de povestiri și iocan.

DENISA LEPĂDATU este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, profil matematică-informatică intensiv informatică, fiind olimpică națională la matematică. Premii literare (selectiv, cele mai importante): Premiul APLER pentru promovarea tinerelor talente pentru cele două cărți editate în anul 2014 la editura InfoRapArt; Premiul Municipiului Galați pentru contribuția deosebită la dezvoltarea culturii, literaturii și publicistic gălățene în rândul tinerilor; Premiul I la Concursul Național „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților” (2017), Premiul I la Concursul Național „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenților” (2018) organizate de Clubul UNESCO-Adolescenții; Premiul I la Concursul Național „Ion Creangă” – povești. Din decembrie 2015 este membră MENSA – organizația mondială a celor mai inteligenți 2% oameni de pe planetă (cu coeficient IQ de peste 132).

ELISA MERCA are 15 ani și învață la Școala Germană Hermann Oberth din Voluntari. A câștigat de trei ori concursul național de creație „Locuiește în poveste”, inițiat de Editura Arthur, și a apărut în trei antologii ale editurii. A debutat în Dilematix și are rubrică permanentă în revista Ordinul povestitorilor. A fost selectată cu o fotografie între finaliștii concursului InstantAdolescența. Este olimpică națională la germană și la română. Scrie pentru că îi place să alerge prin acest muzeu al cuvintelor.

LUCA ȘTEFAN OATU (n. 9 februarie 2000) este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași. A debutat publicistic în revista Steaua (nr. iunie 2018). Participant la workshopul de poezie Super Lecturi: Lectură Super de poezie (Institutul Blecher, martie 2018), Poeți la Meru #6 (Zidul de Hârtie, aprilie 2018), Noaptea Albă a Poeziei (FILIT 2018), Nepotu’ lui Thoreau (24 octombrie 2018).

DIANA VLASA (n. 2000) este elevă la Liceul Vocațional de Artă, Târgu Mureș. În 2017, a participat la cursul de jurnalism de artă organizat de Art Encounters, iar în 2018 a participat la cursuri de scriere creativă cu Cezar Paul-Bădescu și Marin Mălaicu-Hondrari. A publicat în repetate rânduri în revistele online Literomania și Revista de Povestiri și a apărut în numărul 8 al revistei iocan. A debutat în antologia Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți, Editura Tracus Arte, 2018.

Rezidența LiterArt-secțiunea plastică

MARIA ALEXANDRA BĂRBIERU are 17 ani și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din București. A urmat cursuri de artă plastică la Școala nr. 3, începând cu clasa a IV-a și terminând în clasa a VII-a. A participat la numeroase olimpiade susținute în incinta liceului Tonitza, la secțiunile de pictură, desen și modelaj, unde a câștigat atât premiul I și al II-lea, cât și mențiune. De asemenea, a participat la diferite concursuri ce au presupus și o etapă de artă, cum ar fi: proiectul „CIVITAS SENS – Susținerea egalității și a nediscriminării”, proiectul „CIVITAS – Școala mea în viitor”, concursul „Biserica, locaș de închinare” etc., câștigând în final o tabară ca premiu.

IOANA IONESCU s-a născut la Ploiești, în data de 12.12.2000. Încă de la vârsta de 3 ani, părinții au observat înclinația și bucuria ei de a desena. Înainte de a ști să scrie, s-a exprimat foarte mult și foarte precis prin desene. Pe toată perioada grădiniței, a urmat cursuri de desen în cadrul Palatului Culturii „N. Iorga”, Ploiești. Pentru că la 3 ani și 8 luni a început cursurile de pian cu o profesoară din cadrul Liceului de Artă, a fost înscrisă împotriva voinței sale la clasa de pian. La intrarea în gimnaziu, a optat pentru clasa de arte plastice. Liceul l-a început într-un Colegiu Național de matematică-informatică, însă și-a dat seama că nu poate lăsa în urmă pasiunea sa pentru desen. Astfel, a revenit în Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești. În toți acești ani de școală, a participat la diverse concursuri de pictură, desen sau grafică, locale sau naționale, unde a obținut diverse premii. Anul acesta va absolvi liceul și își dorește să urmeze cursurile de design grafic la Universitatea de Arte din București.

SILVIA-IOANA NICULAE are 18 ani și este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București. Este pasionată de tot ceea ce ține de manifestări artistice și culturale. A participat la numeroase expoziții, workshop-uri de film, performance-uri și activități de voluntariat. Este membru fondator al clubului de film „Cinehub Tonitza”, clubul de film al liceului, unde au loc proiecții în fiecare miercuri. Face fotografii de la o vârstă fragedă, adoră istoria artelor, iar în ultimii ani a descoperit domeniul colajului, pe care îl explorează constant în abordări din ce în ce mai creative.

CONSTANTIN POPOVICI are 18 ani. S-a născut în Republica Moldova și învață de 3 ani în Timișoara, la Liceul de Arte Plastice. Toată viața și-a dedicat-o artei, în special picturii. Planul lui este de a rămâne definitiv în România, dorind să deschidă o galerie de artă (împreună cu un prieten), și, cel mai mult, să participe la concursuri și expoziții  de pictură, pentru că pictura e ceea  ce îl definește. În familia sa, venitul nu este unul demn de lăudat, însă, prin talentul său, încearcă totuși să vândă din picturile pe care le face. A participat la multe concursuri, printre cele mai importante sunt: premiul I la concursul național „Fantasticul din mine și din afara mea” din Arad, 2017; premiul I la concursul național de creație plastică „Planeta Pământ” – Timișoara,  2018; premiul al II-lea la concursul regional de Arte vizuale, Timișoara, 2017; locul al II-lea la concursul regional de Arte vizuale, 2018. O experiență frumoasa  a fost tabăra din vara lui 2018, Tabăra Națională de Arte Vizuale  „Impresii atemporale” din Poieni Strâmbu, unde a avut parte de o săptămână plină de drumeții prin pădure și de peisaje care i-au inspirat pictura.

MATEI RĂDULESCU este elev în clasa a XI-a la secția de grafică a Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București. Este interesat de proiectul LiterArt deoarece consideră că este o experiență unică să poți învăța de la artiști vizuali consacrați. A obținut câteva premii în cadrul mai multor expoziții comune din cadrul liceului „Tonitza”, printre ele numărându-se „Centenarul României”, premiul I la expoziția proiectului „Capitale europene”. Fiind la secția de grafică a liceului, interesele lui spre artele vizuale se duc cu preponderență spre această direcție de cercetare plastică. Este entuziasmat în a experimenta mai multe domenii de exprimare vizuală, cum ar fi fotografia sau arta digitală.

MARIA ANASTASIA SOLEANU s-a născut în București, la data de 13.03.2002, într-o familie de muzicieni. I se face remarcată atracția către desen încă de la vârsta de trei ani. În paralel cu frecventarea cursurilor gimnaziale (Școala Centrală), la vârsta de șase ani începe să urmeze cursurile Școlii de Muzică și Arte Plastice nr. 4, din București, la clasa doamnei profesoare Ioana-Lavinia Streinu, ulterior la Prof. Constantin Kessler. De-a lungul anilor participă la numeroase concursuri de arte plastice, câștigând premii la pictură, desen, cât și modelaj. Are în portofoliu, până în acest moment, ilustrații pentru patru cărți și patru expoziții, din care două personale. Din anul 2017 este elevă la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. Este pasionată de benzile desenate și de desenele animate, avându-l ca model pe celebrul Hayao Myazaki.

SÂNZIANA MAIA VIERU s-a născut pe 24 iunie 2001 și locuiește în Timișoara. Este elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, unde s-a transferat în clasa a VIII-a. A făcut cursuri de desen la Fundația Culturală First de la 3 ani. În prezent, se implică în organizarea unor evenimente culturale: coordonează echipa de voluntari care se ocupă de decor la Revolution Festival de 3 ani, precum și la multe alte evenimente locale, precum Purge Weekender, Silensia Festival, Rock la Mureș. De asemenea, se ocupă de decorul și costumele spectacolelor organizate de Teatrul Labirint Asylum.