2 iunie 2022 — Concerte de muzică

Jezebel în Grădina MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 10 iunie 2022, de la ora 18.00,  din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la un Concert Jezebel în Grădina MNLR.

Artistă cu un nume învăluit de mister, Jezebel abordează genuri muzicale diferite – de la clasic la folclor românesc, trecând prin jazz, fado, folclor mexican, șansonetă și muzică românească din perioada interbelică.

Izabela Barbu, alias Jezebel, s-a născut la 7 ianuarie 1968 în Tulcea. Sfătuită să urmeze o carieră mai sigură, a terminat management financiar-bancar, a urcat pe scara profesiei cât a putut, dar a renunțat la oferta de a fi director de bancă pentru muzică. La 8 ani asculta Carlos Gardel, Edith Piaf şi Maria Tănase. A fost dorinţa tatălui ei să înveţe să cânte la un instrument, drept urmare Jezebel a făcut șapte ani de pian. A luat lecţii de canto, a învăţat să respire, toate acestea ajutând-o să-şi mărească ambitusul. Să renunţi la 40 de ani la o profesie care-ți asigură un trai confortabil pentru a-ţi urma pasiunea și a-ți împlini un vis este un mare act de curaj. A început o nouă carieră în domeniul artistic, întorcându-se la pasiunile din copilărie – muzica și teatrul. La 49 de ani a ales să se mute în Germania, iar la 50 de ani a devenit instructor de yoga autorizat internațional – Yoga Alliance International USA. În anii care au trecut de la debutul de pe scena clubului bucureștean „Spice”, Jezebel a susținut sute de concerte atât în țara, cât și în străinătate, în spațiul public, dar și în mediul privat. A abordat genuri și stiluri muzicale diferite, trecând cu naturalețe și pasiune de la folclor – tradițional ori prelucrat – la jazz, fado, folclor mexican, șansonetă și muzică românească din perioada interbelică, ajungând de la muzică sacră la bell canto. Proiectele sale muzicale, printre care, „De la Maria Tănase la Edith Piaf, prin Micul Paris”, „Historia de un amor”, „Bun îi vinu’ghiurghiuliu”, „Interbelic Mood”, „Interbelic fusion rock”, „Tango del mar”, „Unirea – sub zodiac Mariei, regina tuturor românilor” , „Hierogamie. Incantații” au fost găzduite de numeroase cluburi și scene unde se cântă live atât în țară, cât și Franța, Austria, Germania, Israel, Maroc, Turcia, Canada.

Și-a demonstrat și talentul pe scena teatrului în spectacolele „Mincinosul” de Carlo Goldoni și „Erotopoetica”, amândouă în regia lui Toma Enache. A cântat în spectacolul de muzică și dans „Luna Tango”, împreună cu pianistul și compozitorul Marino Castro și cvartetul Passione, în „Alma no fado”, alături de Ricardo Caria, și în spectacolul omagial dedicat „Mariei Tănase”, la centenarul nașterii acesteia, acompaniată de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. A organizat și a participat la numeroase evenimente în scop caritabil, ajutând artiști tineri cu probleme grave de sănătate și copii cu situații familiale ori de sănătate precare. A obținut în 2017, împreună cu pianistul Alexandru Burcă, Premiul I al Concursului Internațional de DUO cameral liric-dramatic Suzana Szorenyi. Apoi, anul acesta a primit premiul „Confirmarea anului” la Gala Premiilor Jazz pe 2021, ediția a XVIII-a – Premiile Muzza. Tot anul acesta a lansat primele sale compoziții ce vor face parte din albumul de tango argentinian „Tango irreal”.

Și-a dorit foarte tare să revină în Grădina MNLR și, după trei ani, a reușit. Jezebel propune publicului MNLR o seară cu muzică de suflet.

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm!