11 septembrie 2017 — Evenimente

Jungla lui Toco. Lectură & desen

Sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 10.30, copiii sunt invitați să exploreze Jungla lui Toco împreună cu scriitoarea Lavinia Braniște și ilustratoarea Anca Smărăndache într-o întâlnire moderată de Vasile Ernu.

Jungla lui Toco este o carte despre prietenie și despre curiozitatea față de lumea animalelor și a plantelor. Mimi primește un tucan de ziua ei, prin intermediul căruia descoperă Brazilia, frigul, dar și cum se face o junglă la balcon. Jungla lui Toco este o carte pentru copiii de azi, deci nu lipsesc nici glumițele care au consacrat-o pe Braniște ca scriitoare, cum ar fi:  Mimi se gândește că, dacă ar avea un cioc așa mare, i-ar trage capul în jos și ar merge aplecată toată ziua, ca un moș. Dar gheare albastre de dinozaur mic i-ar plăcea teribil să aibă. La grădiniță nu s-ar lua nimeni de ea.

Lavinia Braniște (n. 1983, Brăila), despre sine: Locuiesc de cinci ani în Bucureşti şi încă am sentimente amestecate faţă de acest oraş. Scriu poezii din şcoala primară şi am crescut cu poveştile bunicului, care îmi mai făcea şi jucării de carton şi zmeie colorate, pe care mi le înălţa pe calea ferată –  „la linie”. Tot cu bunicul intram în pepiniera de la linie pe sub un gard de sârmă şi culegeam iarbă pentru găini şi păpădii galbene pentru mama. Cu bunica tundeam scaieţi şi-i puneam pe casă de Rusalii şi a doua zi ne uitam să vedem cui i-a crescut mai mult norocul. Cărţile pentru copii au venit peste mine dintr-o întâmplare, după o pauză de douăzeci de ani, timp în care am schimbat joburi şi chirii şi m-am învăţat să trăiesc singură. Scriu pentru că-mi place să scriu. Şi am avut nevoie de douăzeci de ani ca s-o spun fără jenă.

 Anca Smărăndache este una dintre cele mai cunoscute ilustratoare de carte din noua generație distinsă cu nenumărate premii. Dintre cărțile ilustrate amintim cîteva:  Poveste de Crăciun de Charles Dickens (Editura Arthur), Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain (Editura Arthur), Cu Pinocchio în vacanţă de Tudora Piţilă, Cleopatra Mihăilescu, Camelia Coman, Crinela Grigorescu (Editura Arthur).

Evenimentul face parte din proiectul Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române, care își propune – împreună cu alte activități dedicate copiilor – o diversificare a audienței muzeului.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.

Galerie Foto