18 septembrie 2023 — Lansări de carte

Lansare „De 12 lei iarbă”, de Horia Gârbea, și „Regina Trifoiului”, de Luminița Zaharia

Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Neuma vă invită joi, 21 septembrie 2023, de la ora 14.00, în Str. Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul de lansare a cărților „De 12 lei iarbă”, de Horia Gârbea, și „Regina Trifoiului”, de Luminița Zaharia.

Participă Horia Gârbea, Emil Lungeanu și Ștefan Mitroi.

Luminița Zaharia s-a născut la 30 septembrie 1964, la Turnu Măgurele, județul Teleorman. De profesie economist – A.S.E. București, Facultatea Finanțe-Contabilitate, 1988, este consilier în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Fiecare carte a Luminiței Zaharia dezvăluie o altă fațetă mai puţin cunoscută a autoarei. Nu se dezminte, cuvintele ei ne apropie şi binedispun de fiecare dată, vibrează în ele emoţia, inocenţa, tandreţea, dar şi acel dulce-amar al vieţii bine pitit printre versuri. Activitate literară: debut publicistic cu versuri la ziarul Teleormanul (1991); colaborări la Teleormanul, Cetatea, Caligraf, Meandre (județul Teleorman). Volume de versuri publicate: „Albastru”, Turnu Măgurele, tip. Turnu S.A. (1991); „Lecții de melancolie”, Alexandria, Ed. Teleormanul Liber (1997); „Singură prin Uchronia”, Alexandria, Ed. Teleormanul Liber (1999); „Fulgerul lovește o singură dată”, Alexandria, Ed. Teleormanul Liber (2003); „Contraste”, București, Ed. Eminescu (2005), „Totul cântă-n jurul meu!”, București, Ed. Eminescu (2007). Luminița Zaharia publică în anul 2015 volumul de versuri „Luminița de la capătul tunelului”, volum premiat la Festivalul Internațional de Creație Literară Titel Constantinescu de la Râmnicu Sărat, Ediția a VIII-a (2015), sub egida Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat volumul de versuri „Călătorie de plăcere” și volumul de proză scurtă „Acronimele lui Pascal”.

Horia Gârbea este scriitor și cadru didactic universitar. În domeniul literar, a debutat în 1982 cu poezie. A tradus în română şi a adaptat pentru scenă numeroase piese din literatura universală de W. Shakespeare, Pierre Corneille, S. I. Witkiewicz, Fernando Arrabal, A.P.Cehov, Dario Fo, Marivaux etc. A publicat peste 25 de volume de literatură originală și de traduceri. A fost prezent în numeroase antologii de poezie și proză atât în România cât și în alte țări. Textele sale au fost traduse în mai multe limbi europene și asiatice. Cele douăsprezece piese ale sale au fost reprezentate în România, precum şi în Anglia, Franţa și Serbia. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al UNITER, al PEN Club România. A obținut numeroase premii literare. Romanul „Căderea Bastiliei” a fost distins cu trei premii naționale în 1998. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru dramaturgie pe anul 1999 şi Premiul Academiei Române pentru dramaturgie – 2001, Premiul „Andrei Bantaș”, acordat de juriul Uniunii Scriitorilor – 2012, pentru volumul „Shakespeare – Opere”, vol IV, ca traducător, împreună cu George Volceanov și Violeta Popa. Din 2003 este Președintele Asociației Scriitorilor București, filială a Uniunii Scriitorilor din România. Din 2005 este membru al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor. A reprezentat România la festivaluri internaţionale de literatură. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (2004), înălțat la grad de ofițer în 2010.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!