20 martie 2019 — Lansări de carte

Lansare de carte | „Anotimpuri și culori”, culegere de cântece pentru copii

Muzeul Național al Literaturii Române vă așteaptă la evenimentul de lansare a culegerii de cântece pentru copii „Anotimpuri și culori” (Editura Arc, Chișinău, 2018) de Grigore Vieru și Eugen Mamot, care va avea loc pe 21 martie 2019, ora 15.00, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8.

Întâlnirea, moderată de compozitorul culegerii, Eugen Mamot, va avea loc în prezența profesorului Jean Lupu, fondatorul și dirijorul corului „Symbol”, și a filologului Nicolae Mătcaș.

Va fi proiectat un film despre poetul Grigore Vieru, iar grupul de copii „Tralala Kids”, de la Școala de muzică „Tralala School” din București, conducător Maria Stepovenco, va susține un mic recital.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, judeţul Hotin. El este autorul volumelor de versuri „Alarma”, „Muzicuţe”, „Mama”, „Numele tău”,  „Aproape”, „Un verde ne vede”, „Taina care mă apără”, „Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este şi autorul „Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară şi în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”. În prezent, mai multe şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău şi o stradă din Iaşi îi poartă numele.