Glisează meniul stânga/dreapta
27 mai 2019 — Lansări de carte
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 11 iunie 2019, ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) la evenimentul de lansare a antologiei Basarabia Sufletului Meu / The Bessarabia of My Soul.
Participă criticul Alex Ștefănescu, care a scris prefața volumului, Vitalie Răileanu, director al Bibliotecii Naționale „Onisifor Ghibu” din Chișinău, Nicu Alifantis, membru și colaborator vechi al evenimentelor organizate de Academia Româno-Australiană pentru Cultură și actrița Daniela Nane, care va recita din volum.
Inspirația pentru această lucrare a fost apariția volumului bilingv „Testament – Antologie de Poezie Română / Testament – Anthology of Romanian Verse – American edition”, bazat pe volumul bilingv omonim realizat la București cu Editura Minerva, ajuns la a doua ediție. Ideea a fost aceea de a reprezenta, în limba engleză, într-o traducere „de la poeți către poeți” – poezia basarabeană pe plan internațional, de la Alecu Russo, Eminescu, la poeții consacrați de azi precum Leo Butnaru, Arcadie Suceveanu, Grigore Vieru, dar și a unor poeți tineri și talentați cum ar fi Ana Donțu, Aura Maru, Paula Erizanu, Iulian Fruntașu – în total 40 de poeți, acoperind 200 de ani de poezie basarabeană. Echipa de editori și traducători, formată din prof. Eva Foster, prof. dr. Daniel Reynaud și prof. Rochelle Bews, specialiști „nativi” de limbă engleză în lingvistică și poetică, a fost condusă de Daniel Ioniță. Co-editor a fost Maria Tonu, scriitoare basarabeancă stabilită la Toronto – Canada, președinta cenaclului literar „Grigore Vieru” din Toronto, și directoarea editurii MediaTon – Toronto, editură care a produs volumul, o colecție de poezie a poeților de limbă română născuți în Basarabia – care să completeze de fapt panorama poeziei românești în limba engleză.
„Basarabia Sufletului Meu”, o colecție, mai degrabă decât o antologie, a fost deja lansată la Chișinău în august 2018, sub auspiciile U.S. Rep. Moldova, Arcadie Suceveanu reprezentând această instituție. Volumul a primit premiul național pentru poezie pe 2018 conferit de revista Literatură și Artă din Chișinău în ianuarie anul acesta.
„Impresionanta colecție de eșantioane de poezie românească din toate timpurile, «Testament», apărută în mai multe ediții succesive (Editura Minerva), toate bilingve, a avut și are în continuare un răsunător succes. Noul volum pe care-l aveți în față este de acest fel – «Basarabia sufletului meu – o colecție de poezie din Republica Moldova»/ «The Bessarabia of My Soul – a collection of poetry from the Republic of Moldova». Editată de Maria Tonu și Daniel Ioniță, tradusă de Daniel Ioniță, asistat de Eva Foster, Daniel Reynaud si Rochelle Bews – care au cooperat și la excepționala serie de volume Testament – Antologie de Poezie Română Modernă (versiune bilingvă) menționată mai sus – aceasta este o operă culturală importantă, vitală aș spune, pentru poezia din spațiul basarabean. Moldova și Bucovina, din interiorul și din afara granițelor de azi ale României, teritorii românești străvechi, au dovedit de-a lungul istoriei o adevărată vocație a poeziei, pentru certificarea căreia este suficient să-l amintim pe Mihai Eminescu, poet național al ambelor spații – dar volumul de față vă va dovedi că există mulți-mulți alții. (…) Ce se mai poate spune? De fapt, nu mai trebuie spus nimic, trebuie să citim pur și simplu această carte, care ne transportă în lumea poeziei din Basarabia, și de această dată nu numai pe noi, cunoscătorii limbii române, ci și pe cei care n-au avut norocul să cunoască încă din copilărie această preafrumoasă și eroică limbă”, scria în prefață Alex Ștefănescu, critic și istoric literar.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!