8 iunie 2021 — Lansări de carte

Lansare de carte | „Cenaclul de Luni. Viața și opera” de Cosmin Ciotloș

Acum câteva zile se lansa la Muzeul Național al Literaturii Române volumul lui Cosmin Ciotloș, intitulat Cenaclul de Luni. Viața și opera, apărut în acest an la Editura PANDORA M.

La discuția moderată de Bogdan-Alexandru Stănescu au fost prezenți câțiva reprezentanți de seamă ai „Cenaclului de Luni”: Magda Cârneci, Mircea Cărtărescu, Ion Bogdan Lefter și Florin Iaru.

Înființat la 3 martie 1977 și interzis în toamna lui 1983, Cenaclul de Luni, condus de Nicolae Manolescu, a caracterizat în măsură tutelară sfârșitul anilor ʼ70 și anii ʼ80 în literatura și mai cu seamă în poezia românească.

Avea să devină instituția unui cenaclu care a schimbat o paradigmă, un mod de a înțelege poezia și care, în fond, ne spune Cosmin Ciotloș, este „vinovat” de apariția unei pleiade extraordinare de poeți, astăzi nume etalon ale literaturii române: Traian T. Coşovei, Alexandru Muşina, Ion Stratan, Mariana Marin, Doru Mareş, Florin Iaru, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Matei Vişniec, Romulus Bucur, Bogdan Ghiu şi alţii.