5 octombrie 2020 — Lansări de carte

Lansare de carte | „Cișmigienii” de Eugen Cadaru

Joi, 15 octombrie 2020, ora 17.00, în Grădina sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește evenimentul de lansare a cărții „Cișmigienii” de Eugen Cadaru, apărută la Editura Polirom.

Invitați la un dialog despre această carte sunt prof. Luigi Bambulea, cercetător științific la Muzeul Național al Literaturii Române, Florin Kevorkian, actor, regizor, director de casting, și autorul romanului, Eugen Cadaru. Moderator: Loreta Popa.

Eugen Cadaru (n. 1973) este licentiat în știinte juridice, Facultatea de Drept a Universității București, s-a specializat în legislația dreptului de autor și în legislația comunicării, iar în anul 2009 a obținut doctoratul în Cinematografie și Media la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale cu o teză intitulată „Realismul magic în arta cinematografică”. Povestirile sale, apărute în numeroase antologii, au fost recompensate cu premii naționale precum Premiul Convenției Naționale RomCon 2015, Premiul Convenției Naționale Rom Con 2017, Premiul „Ion Hobana” 2018 și premiul de Încurajare al Societății Europene de Science-Fiction acordat în cadrul Convenției Eurocon Dublin 2014.

„Sunt în carte câteva locuri în care povestea atinge niște zone încă dureroase ale istoriei relativ recente, cărora am încercat să le dau o explicație care mie mi se pare a fi corectă. Oamenii rămân oameni indiferent de realizările lor profesionale și culturale și, din păcate, ispita și neatenția pot cauza oricui căderi dintre cele mai neașteptate și mai dureroase. De asemenea, mi s-a părut interesant să speculez ce roluri ar fi jucat personaje importante ale istoriei recente într-un cu totul alt context istoric decât cel care a fost. Dar, în mod fundamental, această carte rămâne pe coordonatele care îmi sunt mie cele mai dragi: explorarea universului prin intermediul conceptului de realism magic. Pentru mine, o carte și-a atins scopul atunci când mă surprinde cu ceva, atunci când îmi oferă ceva nou, fie o perspectivă diferită asupra lumii care nu-mi trecuse prin minte până atunci și care mă pune pe gânduri, fie o modalitate de scriitură un pic diferită față de ceea ce deja știam”, mărturisește într-un interviu Eugen Cadaru.

Evenimentul se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări via e-mail la adresa programe@mnlr.ro.

Galerie Foto