1 septembrie 2023 — Evenimente

Lansare de carte | În căutarea nefericirii

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește miercuri, 6 septembrie 2023, de la ora 18.00, lansarea cărții „În căutarea nefericirii”, semnată Ioana Drăgan.

Invitați: Florina Pîrjol, Ioan Cristescu, Paul Cernat. Moderator: Georgeta Drăghici.

La doi ani după apariția romanului „Gripa. O poveste de Crăciun” (Premiul special al juriului – Filiala București Proză a Uniunii Scriitorilor din România), scriitoarea Ioana Drăgan revine la aceeași editură, Tracus Arte, cu un nou roman de mari dimensiuni. „În căutarea nefericirii” explorează odiseea contemporană a doi bărbați aflați geografic la mii de kilometri distanță: Gelu, controlor de tren dintr-un oraș românesc de provincie, și Onni, lucrător în industria lemnului din nordul îndepărtat al Finlandei. Cei doi se întâlnesc în realitatea virtuală a rețelelor de socializare și sunt magnetic cuprinși de tentația de a vedea cu proprii ochi cum arată nefericirea celuilalt.

„Propun cititorilor mei o poveste despre Europa fără granițe, interculturală, deschisă, în care culturile și mentalitățile atât de diferite și de îndepărtate, până mai ieri, se întrepătrund și relaționează amar, hazliu sau uneori chiar ridicol. Cercetarea suspicioasă a nefericirii în care sunt angrenate paradoxal personajele mele poate, sper eu, să aducă un plus de claritate cu privire la himerica goană după fericire”, spune Ioana Drăgan.

Ioana Drăgan (n. 1969, în București) este scriitor și jurnalist, doctor în științe filologice și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Volume publicate: Vietăți și femei (proză scurtă), 1997, Ed. Cartea Românească și Asociația Scriitorilor din București; Poveștile Monei (3 nuvele), Ed. Atlas, București, 1999; Romanul popular în România. Literar și paraliterar, Ed. Casa Cărții de Știință, 2001 și ediția a II-a (revăzută și adăugită), Ed. Casa Cărții de Știință, Cluj, 2006; Bibliotecile din oglindă. Ex libris de scriitor, Ed. Allfa, 2007; Mafalda (roman), Ed. Allfa, 2009; Gripa. O poveste de Crăciun. Ed. Tracus Arte, 2021; Povești misterioase cu femei și alte vietăți. Antologie de proză. Ed. Litera, 2022.

A fost prezentă ca autor în numeroase antologii de proză. A semnat prefețe pentru ediții diverse din literatura universală la editurile Gramar și Litera.

Premii și distincții (selectiv): Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut în proză (1998) pentru volumul Vietăți și femei; Premiul Asociației Scriitorilor din București pe anul 2009 pentru Proză – volumul Mafalda, noiembrie 2010; Distincția culturală a Academiei Române, 2001, pentru prezența sa în viața intelectuală românească; Premiul A.P.T.R. 2013 pentru Talk Show cultural – seria „Anul Caragiale” – Televiziunea Română (2012). Premiul Special al Juriului Filiala Proză București a Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul Gripa. O poveste de Crăciun (2023).

Credit foto: Dan Marinescu

Filmare și montaj: Alex Ursu

Urmăriți lansarea aici:

Galerie Foto