6 aprilie 2022 — Lansări de carte

Lansare de carte | „Infectați de iubire”

MNLR găzduiește vineri, 15 aprilie 2022, de la ora 17.00, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, evenimentul de lansare a volumului de poezie „Infectați de iubire”, de Toma Enache. Invitată de onoare este actrița Cezara Dafinescu. Amfitrioni: Loreta Popa și Martha Maria Mocanu, BES România.

Noua carte de poezie ce poartă semnătura poetului şi regizorului Toma Enache îşi aşază mesajele între emoţia pură a iubirii, singura noastră unitate de măsură în acest univers, smerenia rugii şi forţa manifestului.

Toma Enache s-a născut la 1 noiembrie 1970, la Constanța, într-o familie de aromâni emigranți. Este regizor, actor, scenarist, traducător, poet, scriitor, realizator al filmelor artistice: „Între chin și amin”, inspirat din Experimentul Pitești, și „Nu sunt fabulos, dar sunt aromân”, singurul film artistic în aromână. Printre volumele publicate se numără „Arta destinului”, „Lagărele minții” și „Păstorul ideilor”. A tradus în aromână creații literare din literatura română și din literatura universală. Ambele sale filme s-au bucurat de un mare succes atât în țară, cât și în străinătate. Regizorul, traducătorul, jurnalistul Toma Enache crede și se încrede în „forța tămăduitoare a poeziei și în smerenia rugăciunii.” Filmul „Între chin și amin” a avut o proiecție în Grădina MNLR în iulie 2021, cu o prezentare realizată de Marina Roman, critic de film.

„Un creator, regizor, poet, este un purtător de adevăr artistic”, mărturisește Toma Enache. „Iei în cârcă sacul acesta în care ai adevărul artistic pe care vrei să-l pui într-o poezie, un film sau o piesă de teatru și, cum se spune acum, îl share-uiești cu ceilalți, cu echipa. Haideți să împărțim adevărul acesta! E foarte greu, dar hai să-l împărțim. Și echipa asta face. Împreună. (…) Doamne, dă mintea cea de pe urmă celor care conduc toate laboratoarele lumii! Să inventeze un virus al iubirii atât de contagios încât să infecteze toată lumea. Să-şi iubească fiecare aproapele ca pe el însuşi”, spune Toma Enache.

Accesul la toate evenimentele organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române este gratuit. Cu privire la evenimentele pe care le organizează, Muzeul Național al Literaturii Române se alătură recomandărilor făcute de ministrul sănătății pentru populație și anume purtarea măștii în spațiile închise, spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei.

Filmare și montaj: Alex Ursu

Credit foto: Dan Vatamaniuc

Galerie Foto