15 octombrie 2023 — Lansări de carte

Lansare de carte | „Îngânduratul pelerin”, de Liviu Pavelescu

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul de lansare a volumului de poezie apărut la Editura Eikon „Îngânduratul pelerin”, ce poartă semnătura lui Liviu Pavelescu, marți, 17 octombrie 2023, ora 15.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.

Participă, alături de autor, Lamia Beligan, Ioana Pavelescu, Petre Moraru, Luigi Bambulea, Valentin Ajder.

Moderator: Loreta Popa.

Liviu Mihai Pavelescu s-a născut la București, la 27 februarie 1951. Se trage dintr-o familie în care cultura a fost întotdeauna la loc de cinste. Este fratele actriței Ioana Pavelescu, fiul unei alte actrițe importante, Corina Constantinescu, și nepotul pictorului Paul Gherasim, „personalitate complexă, contradictorie, persuasivă, voluntară și adesea coercitivă, prin excelență om de bun gust, de rafinament și de surprinzătoare putere de asociație capabilă să atingă zone de comparație de nimeni explorate până la el și soldate cu rezultate de o uimitoare acuitate și relevanță”, cum îl descria criticul și istoricul de artă Radu Bogdan. De la unchiul său a învățat să pună întrebări, să nu accepte ușor răspunsuri și să spună da mereu intuiției.

Absolvent al Facultății de Filologie, Secția Română-Franceză, în 1973, Liviu Pavelescu a fost profesor de franceză la Liceul Economic din comuna Voluntari, care aparținea de Ministerul Muncii. Sub pretextul unor restructurări, urmare a faptului că soția lui era de etnie germană, a fost concediat. Din același motiv și în același timp, soția a fost eliberată din postul de la Ministerul Comerțului Exterior. Între 1977-1980 a lucrat ca regizor tehnic la Teatrul Mic, unde a rămas până la plecarea definitivă din țară. S-a stabilit în Germania, la Duisburg. Între 1985-1987 a urmat cursurile Facultății Comerciale din Düsseldorf, a lucrat ca manager la firma Otter; în 1989 a deschis Otter Portuguesa la Guimaraes, în Portugalia. În prezent este manager în cadrul firmei Sympatex. Este un inventator recunoscut, cu peste 20 de patente, atât în Germania, cât și în SUA a unor tehnologii de îmbunătățire în fabricarea încălțămintei waterproof. Poezia este însă respirația zilnică, iar volumul editat de Editura Eikon este a doua sa apariție editorială după „Ascunde-mi mintea, nu privi în ea”, Editura Tracus Arte.

„Sunt oameni care nu înțeleg nimic din aceste căutări, din această așezare ritmată, înlăcrimată, corectă, firească, lămuritoare care este poezia. Și sunt oameni care înțeleg totul dintr-o privire. Sunt poezii care rănesc cu vibrația lor, rup bucăți din inimi sensibile din cauza nenumăratelor cuvinte așezate unul după altul, de o calitate submodestă, fără sens, fără misiune, fără profunzime. Și sunt poezii, cum este cazul și celor din această carte, numită atât de elocvent Îngânduratul pelerin, care eliberează, curăță, vindecă. Poezii care vorbesc despre omenesc, despre durere, lacrimi, suferinţă, bucurie, înstrăinare, iubire. Poeziile lui Liviu Pavelescu vorbesc despre cum se simte la fiecare pas o teamă profundă față de frumos, față de viață, față de normalitate, față de ceea ce înalță sufletul. Și doare”, scrie, în prefața volumului, Loreta Popa.

„Turnând lichidul textual într-o albie deja croită, poetul are garanția unui control sporit asupra tendințelor entropice ale acestuia și din buna lor strunire rezultă un echilibru vizual și sonor ce trimite spre poezia ultimului Ion Barbu sau spre cea a lui Daniel Turcea”, scria despre Liviu Pavelescu unul dintre cei mai importanți poeți ai momentului, Ioan Es. Pop.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Credit foto: Dan Marinescu

Galerie Foto