Glisează meniul stânga/dreapta
29 noiembrie 2022 — Lansări de carte
Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Ecou Transilvan vă invită vineri, 9 decembrie 2022, de la ora 18.30, la sediul din Calea Griviței 64-66, Sala Iosif Naghiu, la evenimentul de lansare a cărții „Îngeri deghizați”, de Ioan Cărmăzan. Participă: Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române, Ion Bogdan Lefter, Nadia Fărcaș, Victor Constantin Măruțoiu, Mircia Dumitrescu și Ștefania Coșovei.
„Îngerii deghizați” este „o carte-compoziție aparte care se compune interesant dintr-o piesă de teatru și cinci proze scurte, per ansamblu un turn Babel al existenței umane contemporane”, notează Victor Constantin Măruțoiu în textul ce însoțește cartea lui Ioan Cărmăzan. „Dacă închid ochii și iau strada mare din Bocșa, știu cine a stat în fiecare casă. Am început să scriu din iubire. Dacă citesc acum ce-am scris atunci și-acum curge un soi de dragoste pentru locul acela, pentru că există un spirit de Bocșa, de Banat montan”, mărturisește regizorul-scriitor.
Cartea este însoțită de ilustrații cu lucrările graficianului Mircia Dumitrescu. Siluetele filiforme sunt emblematice atât pentru stilul de scris al lui Cărmăzan, cât și pentru personajele sale și cele ale sculpturilor. Pe coperta a patra există o mărturie scrisă a poetului Traian T. Coșovei despre cromatica pânzelor textuale ale lui Ioan Cărmăzan, „amintind pe alocuri de pestrița, dar vitala lume a lui Kusturica (…) Ioan Cărmăzan este, cum spune și Fănuș Neagu, «un răzvrătit și așa trebuie să rămână», care «vede lumea cu ochi de cineast și o repovestește cu gândire de poet»”.
Profesor universitar doctor, Ioan Cărmăzan s-a născut la 27 iunie 1948, în Satchinez, Timiş, România. Din februarie 2013 este preşedinte al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România – U.A.R.F. A debutat în 1982 cu filmul „Ţapinarii” (regie şi scenariu), a urmat „Lișca”, „Sania albastră”, „Casa din vis”, „Lotus”, „Margo”, „O secundă de viață” și altele. Ioan Cărmăzan este și regizor, și scenarist. Fiecare film pe care l-a realizat l-a interesat dintr-un anume punct de vedere, prin arhitectura lui, prin scriitură, prin gramul de noutate pe care îl aducea. Ioan Cărmăzan a publicat câteva cărți, a făcut, evident, filme și nu o dată a afirmat că meseria de regizor e una a hazardului. Are bucuriile ei, plăcerile ei, renunțările ei și înțelepciunile ei.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!