EDITURA PALIMPSEST lansează sâmbătă, 21 octombrie, ora 16, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române (Str. N. Crețulescu 8, lângă UNITER), romanul TIMPUL CARE NE-A RĂMAS de DAN GHIȚESCU, o carte modernă, incitantă, cu o ficțiune ce alternează între realism și oniric, în care „se unește, cum inspirat precizează poeta Doina Uricariu, mitul faustic și fabulosul tinereții veșnice și vieții fără de moarte”, aducând în prim-plan un personaj cu un destin „dublu, multiplu, al trupului întinerit miraculos, dăruit unor experiențe senzual-erotice”, marcat, dramatic și ironic, „de obsesia timpului și foamea noastră de timp”.
Dan Ghițescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România și Québec (Canada), s-a născut și a trăit la Bucureşti. El a absolvit în 1954 Institul de Teatru și Film și a activat mai mulți ani ca regizor artistic, realizând numeroase spectacole, în teatre din București, Baia Mare, Galați, Brașov, la radio și televiziune, afirmându-se totodată și ca scriitor, ziarist, realizator tv, scenarist, autor de scheciuri, piese scurte şi versuri pentru compozitori (Emanuel Ionescu, Victor Socaciu, Aurel Giroveanu, Delmar etc.). În 1969 părăsește România şi după un scurt sejur în Franţa, în care devine colaborator la Europa Liberă, se stabileşte la Montreal. Aici se impune ca realizator de programe de televiziune în cadrul renumitului post Télé-Québec, e director al Micului Teatru Românesc (1972 – 1990), vicepreședinte comunicare strategică la Europanam inc. etc. După 1990 revine frecvent în țară unde publică cinci romane (Praful şi pulberea, Zodia Cameleonului, La răsărit, apune soarele, Noaptea nu aparţine nimănui, Omul care vine din Est) care se bucură de un real interes la cititori și critici. Pe fișa sa de creație mai figurează, între altele, filmele Dinastia blestemată, dedicat evenimentelor din 1989, Panait călătorul, dar și scenariul filmului Cireşe amare (DDG Montreal, 1995).
Un critic de notorietatea lui Alex Ștefănescu consideră, de pildă, Omul care vine din Est, publicat și de Editura pariziană Descartes & Cie, un roman „ remarcabil prin forţă epică şi prin ritmul antrenant”, care „are darul de a-i captiva pe cititori, determinându-i să reflecteze asupra a ceea ce au trăit”.
Despre TIMPUL CARE NE-A RĂMAS, noul roman al lui Dan Ghițescu, vor vorbi, cu prilejul lansării Ioan Cristescu, directorul MNLR, prozatorii Ioan Groșan și Aurel Maria Baros (președintele Filialei București Proză a Uniunii Scriitorilor din România), prof. Anca Sîrghie, precum și editorul Ion Cocora.
La finalul întâlnirii de la Muzeul Național al Literaturii Române, autorul va răspunde la întrebări și va oferi autografe.
Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.
Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.