23 octombrie 2023 — Lansări de carte

Lansare de carte | La pânda sirenelor/Le champ des sirènes

Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Eikon vă invită marți, 31 octombrie 2023, la ora 17.00,  Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la evenimentul de lansare a cărții „La pânda sirenelor/ Le champ des sirènes”, în fapt, un volum de povestiri în româna și franceză, un joc de ecouri plastico-literare între cei doi autori, Petra Petresco și Aurel Bulacu. Uneori, rândurile Petrei Petresco au fost surse de inspirație pentru Aurel Bulacu, alteori, imagini ale maestrului au fost la originea unor povestiri, iar hazardul, prieten neașteptat, a făcut să coincidă tematica unor imagini cu cea a unor scrieri. Volumul de față este o carte de proză scurtă, care s-ar putea înscrie în zona „fantasticului plauzibil”. „La pânda sirenelor/ Le champ des sirènes” este prima publicație semnată de Petra Petresco. Vernisajul expoziției lui Aurel Bulacu va avea loc tot la Muzeul Național al Literaturii Române, la sediul din Calea Griviței nr. 64 – 66, vineri, 3 noiembrie 2023, începând cu ora 17.00.

Petra Petresco s-a născut la Hunedoara, doi ani după primii pași pe Lună, în casa construită pe o stâncă de bunicul ei în fața Castelului Corvinilor. A urmat studii la București, o scurtă carieră în presa scrisă și televiziune, pentru a se dedica mai apoi proiectelor culturale la Uniunea Artiștilor Plastici. Încă de la 9 ani, Petra Petresco a așternut pe hârtie câteva poeme și chiar un mic roman (pierdute undeva în podul casei), urmate de alte scriituri disparate în timp. A „aterizat” în Franța în anul 1999 pentru a-și continua studiile culturale, stabilindu-se la Grenoble, unde și-a urmat viața profesională și familială. Inițiatoare a unei asociații de schimburi culturale franco-romane, numită Scène et Danube, a pus la cale o serie de întâmplări artistice cum ar fi „Fluide(s) – 50 de desene franco-române la 4 mâini”, al cărui catalog virtual îl puteți viziona la adresa: fluides.petresco-design.net. Ulterior acestei conversații între artiști din Franța și România, Petra Petresco și Aurel Bulacu – curatorii acestei expoziții – și-au propus să ducă mai departe jocul de corespondențe în doi, interferând două forme de creativitate: scriitura și pictura, mai exact arta grafică. Din 2015, scrisul a devenit o preocupare pentru Petra Petresco, întețită în timpul crizei sanitare din 2020 și prin investirea unui spațiu propice scriiturii: o cabană la Albiez-Montrond, minunat sat de altitudine unde norii dansează și luna șoptește.

Universul plastic al lui Aurel Bulacu se situează, așa cum l-a definit specialistul Adrian Guță, „la umbra trupurilor și la pânda himerelor”. Și în preferința unor culori sublimate; scriitorul Florin Toma, critic de artă și literatură, spune în Misterul coapsei roz: „Interesantă e pasiunea pictorului pentru culoarea roz. Aurel Bulacu ia rozul de Marrakech și îl întinde voios pe coapsele femeilor sale. Această culoare transparentă, serafică, un roșu stins – incendiar, galvanic – este aproape semnătura lui. Sigiliul.” La roz, se poate adăuga albastrul, declinat pe toate tonurile, până spre infinit, așa cum se va vedea în La pânda sirenelor. Aurel Bulacu e o prezență notorie în grafica românească, atât pe simezele din țară, cât și din străinătate. Expozițiile sale personale și participările în expoziții colective sunt nenumărate; cea mai recentă, în 2023, la Muzeul Național al Literaturii Române din București. Aurel Bulacu este un mare amator și cunoscător de muzică și literatură. Despre rândurile Petrei Petresco, în al cărei joc de corespondențe a intrat cu încântare, a afirmat că s-ar regăsi undeva între universul absurd și poetic al lui Urmuz și cel al lui Jorge Luis Borges.

Profesor de franceză în România, dar și în Franța, Radu Bata este un autor franco-român care a publicat în jur de 15 cărți de diferite genuri – roman, proză scurtă, traduceri, etc. Este cunoscut pentru specia lirică „poezete” (poèmes sans prise de tête), „inventată” pentru a preda secvența „poezie” liceenilor francezi. Primul său volum, Le philtre des nuages et autres ivresses (Galimatias), a fost primit cu entuziasm și distins la Paris cu Premiul „Salon du Livre des Balkans”, în 2015. Au urmat Survivre malgré le bonheur (Jacques André), Le fou rire de la pluie (Unicité), etc. și în română: Cod galben cu peștișori roșii (Tracus Arte) și Descheiat la vise (Brumar). Din 2020, Radu Bata s-a consacrat, de asemenea, traducerilor literare, semnând trei volume de antologie de poezie românească sub genericul Le Blues Roumain, ultimul apărut în decembrie 2022. Abil și rafinat, atât în română, cât și în franceză, traducerile semnate Radu Bata aduc o valoare suplimentară textelor inițiale, spre deliciul cititorilor de limba franceză.

„Avem aici un volum semnat de Petra Petresco, care conține un șir de fotograme narative șarmante, pe care le-aș numi cu drag naratograme – adică, o proză de respirație epică scurtă, ceva între apnee și bout de souffle – în primul rând, foarte simpatice, iar, în al doilea rând, remarcabil de inteligente. Izbânda Petrei Petresco mai beneficiază de un atu imbatabil: imageria prozatoarei se completează desăvârșit cu ilustrațiile lui Aurel Bulacu (ingenioase și mucalite), coautor al acestei minunate cărți de povești,” scrie Florin Toma în prefața cărții.

„Arta aparent naivă a povestirilor Petrei Petresco este mai emoționantă și mai subtilă decât arta multor povestitori profesioniști. Şi când frumosul ei condei întâlnește pensula vrăjită a lui Aurel Bulacu, paleta de sentimente atinge și albastrul cerului,” notează și Radu Bata.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm!