8 mai 2024 — Lansări de carte

Lansare de carte „Legenda tatuajului”, de Andreas Dushi

Asociația Liga Albanezilor din România împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Asdreni vă invită la evenimentul de lansare a volumului „Legenda tatuajului” de Andreas Dushi.
Romanul tânărului scriitor albanez este tradus de Cătălina Frâncu. Lansarea va avea loc în sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8, marți, 14 mai 2024, începând cu ora 19.00.
Prezintă: Radu-Cosmin Săvulescu, Mihai Firică, Luan Topciu.
„Sunt multe împletiri și combinații atât în țesătura de suprafață, cât și în urzeala textului, atâtea înlănțuiri între realul și absurdul unei imaginații vulcanice, între oniric, suprareal și hiperreal – pe fundalul unei amețitoare filosofii, încât se impune o a doua lectură a romanului – în afara lecturii dintr‑o răsuflare – pentru a gusta așa cum se cuvine fiecare detaliu” – Mira MEKSI, scriitor, traducător.
„Este un roman de dragoste conceput într-un spirit nou, cu puterea și frumusețea pe care le oferă dragostea, într-o rețea de senzații asemenea unor tatuaje în aer, plin de mișcare, de viață urbană, de fapte ale trecutului împletite în legenda modernizată, cu personaje fără nume, cărora le-ai putea da tu un nume… O lectură ce te acaparează prin magia și suprarealismul ei, în care detaliul pare a experimenta, părând a fi totodată și în aceeași măsură și o meditație psihologică de o cuceritoare sinceritate. O carte remarcabilă prin curajul artistic al abordării originale a unei străvechi legende, un roman care – cu certitudine – îmbogățește literatura albaneză de astăzi” – Visar ZHITI, poet, prozator.
„Citind romanul lui Andreas Dushi, se poate observa tehnica modernă a prozei contemporane: colaj, treceri de la un registru narativ la altul, tehnici dinamice care – în alternanța lor – ne înfățișează imaginea omului modern al epocii digitalizării. Tânărul prozator și jurnalist cultural ne amintește, totodată, că omul modern nu poate fugi nici de vise, nici de mitologii, nici de coșmaruri – nici măcar de trecutul său. Traducătoarea romanului, Cătălina Frâncu, a reușit să ne ofere acest roman cu toate semnificațiile și nuanțele sale, cu ritmul alert al narațiunii și cu tot coloritul care se află în original” – Luan Topciu, critic literar.
Andreas Dushi s-a născut în orașul Shkodër (Albania), la 10 septembrie 1999. A urmat cursurile unor școli catolice din oraș, iar studiile universitare la Facultatea de Litere a Universității „Luigj Gurakuqi” din Shkodra. A continuat apoi cu studii postuniversitare aprofundate de literatură albaneză și de antropologie culturală la Universitatea din Tirana. Primul său roman – „Vendeta” – a fost nominalizat de Ministerul Culturii din Albania la categoria „unul dintre cele mai bune trei romane ale anului 2018”. În prezent, este redactor al ziarului literar ExLibris și lucrează la Biblioteca Națională a Albaniei. A debutat cu un volum de poeme – „Hristos îmbrăcat în roșu” (Ed. Muzgu, 2017) – și cu un volum de povestiri – „Când moartea ne unește” (Ed. Fishta, 2017). Primul său roman, intitulat „Vendeta”, a fost publicat la prestigioasa editură Onufri, în 2018. În 2019, a publicat la Editura Albas din Tirana volumul „Pragul abandonului”, care a fost nominalizat la Premiul European de Literatură. În 2022, a publicat ultimul său roman, „Legenda tatuajului”, care a câștigat Premiul literar Părintele Zef Pllumi, în 2023. Prozele lui Andreas Dushi au fost traduse în slovenă, engleză, croată și italiană.
Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe din partea autorului.