16 aprilie 2018 — Evenimente

Lansare de carte | „Noduri, verigi și răsuciri”, de Ioana Greceanu

Muzeul Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, București) vă așteaptă vineri, 27 aprilie 2018, ora 17.00, la evenimentul de lansare a volumului „Noduri, verigi si rasuciri”, de Ioana Greceanu, Editura Tracus Arte. Invitați: Radu Voinescu, Ioan Es. Pop, Horia Garbea. Partener media: AgențiadeCarte.ro

Ioana Greceanu a debutat cu un grupaj de poezii în revista „Luceafărul” (1997), iar editorial cu „Poeme în pierdere”, 1999. Acestora le-au urmat volumele „Singurătatea poartă o pelerină roşie” (2003) şi  „Cu o sabie imprevizibilă începe ziua” (2007). În 2012 îi apare antologia bilingvă româno-albaneză în tălmăcirea poetului şi traducătorului Baki Ymeri, intitulată „Recviem pentru omul din cub”, iar la Editura Tracus Arte, publică „Fragment dintr-un viu”, 2012.

„Dificile, fără îndoială, poemele Ioanei Greceanu agită, precum niște violenți curenți submarini, profunzimi psihice unde sălășluiesc angoase și experiențe tulburi, memorii traumatice și crize de identitate, realități și irealități care se întrepătrund. Versurile poetei, meritând toată atenția, sunt contorsionate, titlul volumului oferind o bună imagine în acest sens: Noduri, verigi și răsuciri,” afirmă Dan Cristea.

„În versurile sale, crizele existenţiale, angoasa, se asociază cu mitologia textului şi a scriiturii, care îi permite autoarei să ajungă de la amănuntul autobiografic sau de la micile experiențe ale vieții de zi cu zi la implicațiile existen­țiale ale actului scriptural. Aşa se petrec lucrurile şi în cel mai recent volum al poetei, Noduri, verigi şi răsuciri (Editura Tracus Arte, 2017), unde îşi găsesc expresia, de o pe deplin convingătoare autenticitate, oroarea de sine, trăirile schizoide, captivitatea în labirintul interiorităţii, care inspiră teroare, dar şi fascinaţie: „ne-am rușina dacă am fi văzuți pe dinăuntru // noi ăștia plini de copci/ oglinzi mobile de mari dimensiuni în care, totuși/ nu ne putem vedea în întregime // mai degrabă trișăm/ spre a nu fi crunt sfîșiați ca un cîine rănit/ de alți cîini, în zăpadă/ (Singur),” spune Octavian Soviany.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!