Glisează meniul stânga/dreapta
17 decembrie 2018 — Lansări de carte
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 18 decembrie 2018, de la ora 18.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la lansarea cărții „Oamenii Unirii” de Daniela Șontică. Volumul a apărut la Editura Trinitas a Patriarhiei Române şi este dedicat, aşa cum spune şi titlul, făuritorilor Marii Uniri. Vor vorbi istoricul și criticul literar Valeriu Râpeanu, care semnează și prefața cărții, criticul literar și omul de radio Costin Tuchilă, jurnalistul și scriitorul Tudor Călin Zarojanu, precum şi reprezentanţi ai editurii şi ai postului de Radio Trinitas.
Cartea reunește câteva zeci de biografii ale celor mai importanți făuritori ai Unirii de la 1918, reliefând meritele celor care, acum un secol, au constituit elita politicii, vieții culturale, bisericești și militare în toate provinciile românești și care au acționat ca o singură voință la împlinirea idealului național de unire.
Regele Ferdinand, Regina Maria, Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida-Voevod, Ștefan Cicio-Pop, Miron Cristea, Iuliu Hossu, Alexandru Averescu, Alexandru Marghiloman, Iancu Flondor, Ion Inculeț, Elena Alistar, Henri Mathias Berthelot, Take Ionescu, Nicolae Filipescu, Gheorghe I. Brătianu, Nicolae Iorga, Octavian Goga sunt doar câțiva dintre cei care apar portretizați în acest volum. Pentru a reda într-un tablou cât mai complet, deși esențializat, faptele și calitățile făuritorilor Unirii, Daniela Șontică a cercetat nu doar cărți de istorie, ci și volume de memorii, amintiri politice, jurnale, documente vechi și pagini din presa vremii.
Daniela Şontică este jurnalistă şi poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Braşov, din 2017, şi autoare a mai multor volume de poezie şi publicistică. În 2018 a fost serios preocupată de istoria Marii Uniri, în acest sens, a susţinut la Radio Trinitas rubrica „Oamenii Unirii”, pe baza căreia a realizat volumul de faţă, a publicat în reviste culturale studii pe această temă şi a realizat pentru Teatrul Naţional Radiofonic scenariul „Ziua cea mare”, inspirat de memoriile dr. Vasile Bianu, care s-a difuzat la Radio România Cultural.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!