Glisează meniul stânga/dreapta
27 mai 2023 — Lansări de carte
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește vineri, 9 iunie 2023, de la ora 15.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8, lansarea cărții „Ore și hore românești”, versuri ocazionale, de Elena Mitru.
Prezintă: Evelyne Croitoru, Lucian Gruia, Cleopatra Luca, Marian Nencescu, Camelia Pantazi Tudor. Recită: Magda Băcescu.
Poeta, prozatoarea, jurnalista și artista plastică Elena Mitru s-a născut la București, la 18 octombrie 1943. A urmat clasele gimnaziale la Liceul „Gheorghe Lazăr” , din București, apoi a absolvit Liceul „Dimitrie Cantemir” și Școala Tehnică Financiară, după care a urmat cursuri de desen tehnic și proiectare, domeniu în care a activat până la plecarea în SUA (1997), țară unde s-a stabilit definitiv. În anul 1980 a devenit membră a Asociației Artiștilor Plastici Amatori (AAPA), din București, Secția „Artă decorativă”. În anul 2014, a debutat în literatură la Cenaclul literar „Mihai Eminescu”, din Astoria, New York. A publicat peste 30 de volume: proză, poezie, epigrame, interviuri, antologii, reportaje. Este membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Presă Culturală, și a Asociației Scriitorilor Români, din America de Nord. În anul 2021 a primit, din partea Filialei Bistrița a UZPR, și a Asociației Culturale „Catharsis”, a Scriitorilor Bistrițeni, Diploma de Merit, pentru publicarea antologiei „Triptic literar – Poezie, Proză, Critică”. De-a lungul vremii, a fost recompensată, din partea comunității literare românești din diaspora americană, dar și de autoritățile locale, administrative și religioase, cu numeroase diplome și distincții. A publicat în cele mai importante reviste ale diaspora americane și canadiene, în Lumină Lină/Gracious Light, Romanian Magazine, Destine Literare, dar și în țară, fiind, în prezent, colaborator permanent al mai multor publicații ce apar sub egida UZPR, între care Astralis, Detectiv Literar, Muzeul Presei Românești, Convorbiri Literar-Artistice, Eminesciana. Elena Mitru practică o proză confesivă, cu nuanțe intimiste și reflexive. În poezie, urmează sursa originală, națională, iar în publicistică păstrează echilibrul impus de interviu, gen în care excelează.
„Tema centrală a volumului este motivul liric al trecerii timpului, ecou al horațianului Eheu, fugaces labuntur anni, fugit irreparabile tempus, o meditație pe tema mereu actuală a cursului vremii și al vremurilor. Cele patru secvențe lirice ce alcătuiesc acest volum au în centru o serie de meditații, cu caracter ocazional, desigur, dar ancorate în realitatea zilelor noastre. Contrastul dintre emoțiile copilăriei, cu chipurile și trăirile ei luminoase, și prezentul lipsit de strălucire este tratat poetic sub forma unor confesiuni și declarații, unele cu caracter accentuat personal. Poeta chiar insistă asupra conținutului efemer al propriilor emoții, introducând în text secvențe de viață reală, avertismente și argumente suplimentare. Se creează astfel un dialog imaginar între trecut și prezent, între realitate și ficțiune, ce dă consistență volumului. Cu totul, în forma aceasta aparent liberă și non-conformistă, împletind aleatoriu planurile narative, volumul are o consistență unitară, reunind într-o formulă lirică trans-modernistă, o stare de spirit în care eu-l auctorial domină copios”, notează pe ultima copertă Marian Nencescu.
Intrare liberă.
Filmare și montaj Dan Marinescu