9 mai 2022 — Lansări de carte

Lansare de carte postumă Cora Botezatu | „Saudades. Grădina desfătărilor”

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește marți, 17 mai 2022, de la ora 18.00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, lansarea volumului de poezie „Saudades. Grădina desfătărilor”, semnat Cora Botezatu, apărut postum la Editura Vatra veche. Grafică și pictură Petru Botezatu. Prezintă: prof. univ. dr. Ioana Crăciun-Fischer, filolog, poetă, traducătoare și graficiană, și Nicolae Băciuț, poet, editor, directorul Direcției de Cultură Mureș.

Zamfira Cora Botezatu s-a născut la 5 iulie 1950 la Bacău, iar în 1967 termină Liceul George Bacovia și începe cursurile ASE, fără a le duce la capăt. Lucrează ca traducătoare, frecventează cenacluri și medii literare, colaborează cu Radioul și Revista Luceafărul, în care îi apar primele poezii. În 1979 absolvă Facultatea de Filologie cu specializarea engleză-română și se căsătorește cu Petru Botezatu, retrăgându-se în pictura bisericească, în Ardeal. În 1986 pleacă în exil mai întâi în Austria, apoi în Ottawa, Canada. În 1988 deschide Hyperion Gallery vizavi de Galeria Națională. În 1997 se mută la Birmingham, Alabama, unde Petru Botezatu primește rezidență permanentă și deschide Artland și Raphael Galleries. În 2000 încep împreună pictura Catedralei Sfânta Vineri din Zalău, în 2015 publică volumul „Colecționarul de Sunete”, în 2016 „Imaginaria. 50 de picturi în 50 de poeme”. În 2017 se repatriază definitiv, iar în 2019 -2020 în pofida unui diagnostic crunt, pregătește proiecte, printre care și volumul „Saudades. Grădina desfătărilor”. La 7 ianuarie 2021 se stinge la Zalău.

„Poezia mea provine de dincolo de mine, dintr-o întârziere biografică, un decalaj flagrant față de propria mea ființă. Se vorbește despre oameni care s-au întors din stări de comă prelungită, total diferiți față de cei care erau atunci când au intrat în acea stare, ceea ce mă face să cred că exilul a fost până la urmă, din punctul de vedere al literaturii mele, o asemenea stare prelungită, o formă de comă literară. Revenirea în România și reapucarea de scris au coincis, de fapt, cu regăsirea conștiinței mele poetice (martirizate de ciclurile trăirii coșmarului ceaușist și apoi a exilului, care mi-au impus distorsionări de proporții) asistând, oarecum, din culise, la o reunificare a mea cu o parte a spiritului meu pribegit”, scrie Cora Botezatu în Art Statement, cuvântul de final din cartea Saudades, Grădina desfătărilor.

„Cora Botezatu este un dar neașteptat făcut literaturii române. O poetă supertalentată, care scrie în limba română mai bine decât mulți poeți din România. S-a format în Statele Unite, unde și-a petrecut o mare parte din viață alături de soțul ei, celebrul pictor Petru Botezatu. Poemele ei ample, de o forță maiestuoasă, vor face valuri în viața literară românească. Ignorând vremurile lipsite de glorie pe care le trăim, Cora Botezatu nu este influențată de minimalismul, mizerabilismul și hiperrealismul la modă azi în România și se înscrie în tradiția marii poezii românești, cu sensibilitatea unui om al secolului XXI”, scria Alex. Ștefănescu despre poezia Corei Botezatu, urându-i bun venit în literatura română.

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Filmare și montaj: Alex Ursu