30 octombrie 2017 — Evenimente

Lansare de carte „Sabin Pautza, Maestrul” de Daniela Caraman

La sediul Muzeului Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu 8, lângă UNITER) va avea loc joi, 2 noiembrie 2017, de la ora 17.00, lansarea volumului „Sabin Pautza, Maestrul” de Daniela Caraman Fotea, membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, apărut la Editura Palimpsest.

Volumul prezintă biografia și opera unui  compozitor și dirijor român de notorietate, tipărită în condiții grafice de excepție, în cuprinsul căreia se găsesc aproximativ o sută de imaginii fotografice, ceea ce-i conferă și valoare de veritabil album. Cu acest prilej, vor lua cuvântul Ioan Cristescu, directorul MNLR, criticii muzicali Smaranda Oțeanu-Bunea, Florian Lungu și Octavian Ursulescu, iar din partea editurii Dana Pocea și Ion Cocora. În final, compozitorul și dirijorul Sabin Pautza și autoarea vor răspunde la întrebări și vor oferi autografe.

„Eu tot român mă simt, oriunde aș fi. Întotdeauna mă raportez la moșii mei de aici, din pământul de la Câlnic, pentru că îi simt. Tot aici mă simt bine, tot în locurile astea mă întorc întotdeauna și aici voi muri. Ritmurile și modurile specifice colindelor, bocetelor și jocurilor românești sunt materialul din care mi-am plămădit fiecare frază muzicală din creația mea, fie timpurie, fie de maturitate. Mă consider un compozitor român nevoit să trăiască, o vreme, în străinătate, nu un compozitor american născut în România…” – Sabin Pautza.

Activitatea sa internaţională de dirijor şi de compozitor i-a adus lui Sabin Pautza în 1995 titlul onorific de Doctor în Muzică, acordat de Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra. Este cetăţean de onoare al oraşului Plainfield din New Jersey şi al oraşului Resiţa, Caraş-Severin, precum şi al Judeţului Caraş-Severin. Liceul de Artă din municipiul Reşita îi poartă numele: „Sabin Pautza“. Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Uniunii Compozitorilor Americani şi a Uniunii Compozitorilor din Germania, Sabin Pautza (Păuța) spune că acasă e numai  în România.

Muzica lui SABIN PAUTZA are unitate stilistică generală în ciuda sondării atâtor teritorii sonore, fiindcă și-a respectat un ideal profesional constant, permanent: exprimarea sentimentelor, a ideilor personale, mai presus de mode” – Viorel Cosma.

În activitatea sa componistică se relevă transfigurarea subtilă și măiestrită a folclorului românesc, în contextual unui complex limbaj modal, cu o atrăgătoare viziune polifonică și timbrală, în consecință cu o luxuriantă fantezie ritmică” – Doru Popovici.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.

Galerie Foto