Glisează meniul stânga/dreapta
5 martie 2022 — Lansări de carte
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 10 martie 2022, de la ora 13.00, la evenimentul de lansare a cărții „Unicornul Imperfect”, Editura Neuma, sub semnătura lui Ovidiu Mihăilescu. Invitați: Horia Gârbea și Luminița Tucă. Moderator: Loreta Popa.
„Unicornul Imperfect”, încă o carte de poezie. Ce o scoate în evidență este faptul că pe lângă peste 100 de poeme ironice include un număr consistent de parodii după poemele marilor poeți ai poeziei române. E o carte trudită, adunată în ani de migăloase retușuri. Parodia poate fi un bun îndemn de a redescoperi poezia clasicilor și de-a regăsi turnat mai la zi, fiorul discret și perisabil al poeziei.
Născut la Câmpina în 1962, Ovidiu Mihăilescu a terminat Facultatea de Transporturi în 1987. S-a îndrăgostit de muzica folk ascultându-i pe Mircea Baniciu și Valeriu Sterian. Ovidiu Mihăilescu nu se consideră poet, deși scrie poezie de la 17 ani. Ovidiu Mihăilescu consideră importante întâlnirile cu George Topârceanu, Marin Sorescu, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, dar și cu poeta Clara Mărgineanu și Florian Pittiș. „În urma noastră rămâne poezia. Suntem trecători, este evident, dar în urma noastră rămâne tot binele pe care îl facem, tot frumosul pe care îl propagăm. Rămâne ce am construit în sufletele celorlalți. Sunt oameni care ne ating, oameni care ne ridică, ne ajută să vedem mai bine, ei rămân”, afirmă Ovidiu Mihăilescu. Cât despre ce înseamnă cu adevărat poezia, cantautorul spune că „a văzut la Ipotești 25 de variante ale unei strofe. Nimeni nu mai stă să refacă un text de 25 de ori astăzi. Eminescu a trudit la cele mai bune întâlniri, cele mai bune contraste, cele mai bune așezări, cea mai bună armonie internă a textului. Mihai Eminescu a fost preocupat să ofere acea vibrație fantastică pe care noi o descoperim și nu înțelegem de ce ne tulbură. Poezie este atunci când reușești să spui ceva esențial despre om, despre viață, despre lucrurile importante care ne marchează.” Cărți publicate: „Aici sunt anii Dumneavoastră…” (2004), „Cartea celor 7 mări”, Editura Agerpress (2009), „Cântece de trecut puntea”, Editura Semne (2013), „Planeta Păpădiilor”, antologie Editura Semne (2015), „Think Floyd”, poeme rock Editura Semne (2016), „Punk Freud”, poeme rock Editura Semne (2020).
„Titlul volumului sintetizează, practic, mesajul poetic. «Unicornul imperfect» ne creează premisa de a corecta ceva, căci, întotdeauna, când constatăm în preajmă un lucru nedesăvârşit, tendinţa este de a îndrepta neajunsurile, de a-l aduce cât mai aproape de ideal, într-o imagine, evident, subiectivă. Însă, unicornul, animal mitic superb, cu un corn în frunte, este, în esenţă, un personaj fabulos cu puteri miraculoase, lipsit de defecte. Ovidiu Mihăilescu ne trimite, astfel, să privim lumea cu ochi critici, să corectăm tot ce capătă cusur, să nu rămânem indiferenţi, ci să devenim agenţi ai schimbării de paradigmă într-o lume diformă. «Cine are carte are patru ochi» spune un proverb românesc” – Luminița Tucă.
Participarea la eveniment se face prin rezervarea unui loc la adresa programe@mnlr.ro, și prin prezentarea, la sosire, a certificatului verde și purtarea măștii.
Vă așteptăm cu drag!
Filmare și montaj: Alex Ursu