22 noiembrie 2023 — Lansări de carte

Lansare | „Dumitru Făiniși – Viața e frumoasă dacă nu o dramatizezi” – Confesiuni de centenar, de Annie Muscă

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește joi, 14 decembrie 2023, de la ora 17.00, în Sala Perpessicius din Str. Nicolae Crețulescu 8, lansarea cărții „Dumitru Făiniși – Viața e frumoasă dacă nu o dramatizezi” – Confesiuni de centenar, semnată Annie Muscă.

S-a născut în anul morții lui Lenin (4 noiembrie 1924), pe când Stalin se pregătea să preia puterea, iar la noi Partidul Comunist era scos în afara legii. A prins criza din ’33 și dictatura carlistă, cutremurul din ’40, războiul, foametea și apusul mișcării legionare; venirea comuniștilor și plecarea comuniștilor, chiar și… încălzirea globală. „Leat cu George Bush și Jimmy Carter, cu Aznavour și Marlon Brando, cu Raj Kapoor și Marcello Mastroianni, Dumitru Făiniși i-a făcut pe toți… praf. Cum s-a strecurat printre toate împrejurările vieții sau cât de ingrate i-au fost unele sarcini veți afla din paginile acestei biografii. Pasionat de înot și călătorii, de cărți și întâlniri doar cu oameni buni, astăzi, la 99 de ani, personajul cărții declară cu mâna pe inimă: «Viața e frumoasă dacă nu o dramatizezi»”, scrie Annie Muscă pe ultima copertă a cărții.

Cu minuţiozitate, biograful reuşeşte să reconstituie nu doar traseul unei vieţi, ci şi destinul personajului cărţii. Reface, odată cu evoluţia acestuia, şi epoca pe care a străbătut-o cu pas apăsat. Ani întregi de cercetări, dialoguri, întâlniri, răscoliri ale arhivelor, publice sau personale, stau la baza unei biografii, mai ales dacă autorul este conştiincios şi serios şi nu lasă nimic la voia întâmplării. Annie Muscă a studiat limba franceză la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Miséricorde din Fribourg (Elveţia). În 2008, a publicat prima biografie autorizată a omului de televiziune Tudor Vornicu, lansând astfel un original proiect de biografii. A colaborat la proiectul „Ne auzim la Majestic”, iniţiat în 2005 de Redacţia Teatrul Naţional Radiofonic, iar în perioada 2014-2019 a fost autoarea rubricii „Remember” la Revista Teatrală Radio, un proiect Radio România Cultural, dedicat vieţii teatrale româneşti şi teatrului la microfon. În aceeaşi perioadă, a iniţiat un proiect de cercetare în cadrul Agenţiei Spaţiale Române, realizând monografia acestei instituţii. Alte biografii publicate: „Dan Mihăescu. Spovedania unui umorist”, Editura Terra – 2010, „Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut”, Editura Adevărul Holding – 2012, „Ion Miclea. Povestea unui fotograf”, Editura Biblioteca Bucureştilor – 2012, „Pantelie Tuţuleasa. Întâlnire cu un alt fel de cineaste”, Editura Terra – 2013, „Dan Puican. Radioul este viaţa mea”, Editura Adevărul – 2013. La Editura Terra, Focşani, Annie Muscă a publicat în 2020 „De la început până la sfârşit”, biografia lui Sebastian Papaiani, actor care nu are nevoie de prezentare, iar la Editura Paralela 45, în 2022, „Irina Margareta Nistor. Zâmbet de cinema”.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Credit foto: Dan Marinescu

Filmare și montaj: Alex Ursu

Galerie Foto