Glisează meniul stânga/dreapta
21 mai 2021 — Lansări de carte
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 27 mai 2021, ora 17.00, în Grădina MNLR, din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la evenimentul de lansare a volumului „Iancu Jianu. O perspectivă asupra construirii eroului”, Editura Etnologică, 2019, semnat de Petronela Luminița Tucă. Invitați: Silviu Angelescu, prof. univ. dr., profesor emerit al Facultății de Litere, Universitatea din Bucureşti, Florica (Bohîlțea) Mihuț, conf. univ. dr., Facultatea de Istorie, Universitatea din București, Emil Tîrcomnicu, cercet. şt. I, dr. Editura Etnologică.
Petronela-Luminiţa Tucă a debutat în presa scrisă în anul 1994 la săptămânalul „Cuvântul liberˮ din Giurgiu. În 1995 a început să publice la cotidianul naţional „Tineretul liberˮ, pentru ca apoi să se regăsească în rândul redactorilor cotidianului „Jurnalul Naţionalˮ unde a fost editor până în luna februarie a anului 2015. A colaborat cu „Monitorul de Bucureşti”, „Capitala”, „Antena 1”, „Alpha TV”, „Ziua” și „Realitatea românească”. Din 2007, a realizat numeroase articole pentru suplimentul „Ediţie de Colecţie”, atât ca editor-coordonator, cât şi în calitate de redactor. Din 2016 este preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Culturale „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”, a realizat şi coordonat evenimente culturale importante la nivel naţional, precum „Festivalul Tarafuri şi Fanfare” sau „Istorisiri din vreme de război”. Din anul 2017 este cadru didactic asociat la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, Facultatea de Ştiinţe şi Arte și doctor în Filologie din anul 2019, titlu obţinut tot ȋn cadrul Universităţii din Bucureşti, cu teza „Iancu Jianu – o perspectivă asupra construirii eroului”, sub conducerea ştiinţifică a domnului prof. univ. emerit. dr. Silviu Angelescu. A primit, în anul 2013, premiul special pentru acribie ştiinţifică în cadrul „BEST Letters Colloquia” la Universitatea din Bucureşti.
„Cariera de personaj a început-o ca erou de mici povestiri, cele mai multe spuse în șoaptă, dar suficient de tare pentru a da naștere unei legende, care, cu timpul, a tot crescut și s-a întins. Totuși, numai atunci când lăutarul i-a închinat o baladă cântată «pleno guture» în fața unei mulțimi i-a fost confirmat statutul eroic și a devenit personaj, fiind astfel dislocat și înscris într-o altă ordine a lumii care, deși nu repetă ordinea lumii reale, o explică și, asemenea mitului, îi dă un sens mai grav, mai profund și, poate, mai adevărat”, scrie prof. univ. dr. Silviu Angelescu despre eroul volumului, Iancu Jianu, vestit haiduc al României.
Cu toate că au trecut 179 de ani de la moartea sa, eroul oltean iubit de popor a rămas în memoria colectivă, în povestirile simple ale oamenilor care trăiesc în satele sau în oraşele prin care a trecut, cât şi în felurite istorii orale vehiculate de cei care, în diferite moduri, au auzit de numele său. Iancu Jianu (în unele documente Ioniţă Jianu) este consemnat ca fiu al lui Costache Jianu. S-a născut la Caracal, în anul 1787, şi a murit la 14 decembrie 1842 (fapt notat în Condicile civile ale Catedralei ortodoxe cu hramul Adormirea Maicii Domnului, ctitorie a Jienilor).
Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.
Credit foto: Dan Vatamaniuc