30 octombrie 2020 — Evenimente

Lansare „Opere” – Anton Pann | Eveniment on-line

Muzeul Național al Literaturii Române lansează on-line luni, 2 noiembrie 2020, de la ora 16.00, pe site-ul MNLR, dar și pe pagina de Faceboook, volumul Hristoitie au Școala moralului de Anton Pann, apărut la Editura MLR, și ediția de „Opere” – Anton Pann (vol. I și II), parte din Colecția „Opere fundamentale”, editată sub egida Academiei Române de către Fundația Națională pentru Știință și Artă, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române.

Prezentată sub forma unui montaj video, lansarea îi va avea ca protagoniști pe prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul General al MNLR, Oana Soare – cer­cetător la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române – și pe criticul și istoricul Paul Cernat.

Această lansare vine într-o zi specială, luni, 2 noiembrie, când se împlinesc doi ani de la deschiderea Casei Memoriale „Anton Pann”, situată pe Strada Anton Pann 20, și 166 de ani de la moartea scriitorului, editorului, culegătorului de folclor, compozitorului și profesorului de muzică religioasă Anton Pann. În activitatea sa de la Episcopie, Anton Pann a avut ca scop principal românizarea și modernizarea muzicii bisericești, dovadă fiind manuscrisele păstrate, constând în cântări specifice cultului ortodox: polieleuri, axioane, doxologii. În anul 1830 deschide seria tipăriturilor sale cu conținut religios și laic, alte cărți care conțin cântece de lume și lucrări cu caracter moralizator, scrise cu alfabet chirilic, în limba română. În anul 1852 tipărește alte cărți de proverbe, anecdote și o serie de povești spuse la o șezătoare de moș Albu.

Prin Hristoitie au Școala moralului am încercat să recuperăm și să oferim publicului o parte mai puțin cunoscută a operei lui Anton Pann, într-o variantă accesibilă și elegantă, la îndemâna oricui.

Ediția de Opere își propune să cuprindă o largă selecție din creația literară a lui Anton Pann, în măsura în care lucrările publicate de autor se regăsesc în biblioteci și nu au fost distruse de-a lungul timpului. Lectura textelor este facilitată de un glosar și de succinte note explicative. Ediția este alcătuită de Radu Albala și I. Fischer, cronologia și reperele receptării, aparțin lui Nicolae Mecu, cu o introducere semnată de Eugen Simion.

Cele două volume ale lui Anton Pann sunt disponibile în Librăria Editurii MLR, sediul din Calea Griviței 64-66, dar și on-line, pe site-ul editurii, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8,  precum și la Casa Memorială „Anton Pann”, acolo unde, în urmă cu exact doi ani, și-a deschis porțile un muzeu în același timp „tânăr”, prin ingeniozitate și modernism, dar și „bătrân”, pentru că în această clădire scriitorul Anton Pann a locuit din 1848 până în 1854. Un spațiu pe care, dacă nu l-ați vizitat încă, vi-l recomandăm cu căldură!